Hollywoodi sztár, mégis az internetes üzleteivel lett kőgazdag

Forrás: Kobal

-

Ashton Kutcher néhány éve összefogott a U2 és Madonna menedzserével, valamint egy befektetővel, és megalapították az azóta igen jól jövedelmező befektető cégüket. Uber, Airbnb, SoundCloud, Foursquare - csak néhány név, amelybe pénzt tettek. És persze nem bánták meg.


Ashton Kutcher még 2010-ben alapította két társával az A-Grade Investments nevű befektetőcégét. Egyik partnere Guy Oseary izraeli származású befektető, aki már korábban is olyan nevekkel dolgozott együtt mint a The Prodigy, Alanis Morissette, a Deftones, vagy éppen Paul Oakenfold, de a filmiparban is megfordult, hiszen többek közt a Matrix, a Kill Bill és a Austin Powers sorozat zenei aláfestésébe is volt beleszólása. Nem mellesleg jelenleg ő a U2 és Madonna menedzsere.

Harmadik társuk Ronald Burkle amerikai milliárdos, a Pittsburgh Penguins hokicsapat résztulajdonosa, aki 2014-ben felkerült a Forbes leggazdagabbakat felsoroló listájára. Mint a csapat leggazdagabb tagja, Burkle szállt be a projektbe a legtöbb pénzzel, mégpedig 8 millió dollárral, Kutcher és Oseary pedig 1-1 millióval.

A siker nem sokat váratott magára: öt éve például 500 ezer dollárt fektettek be az Uber-be. Ez a csomag ma már százszorosát éri - számol be a Forbes. Azt is gondolhatnánk, hogy biztosan csak szerencséjük volt, mondhatni belenyúltak a tutiba. Ám nem ez volt az egyetlen befektetésük, amely sok pénzt hozott: az A-Grade Investments számos olyan cégben látott fantáziát, amikről akkor még nem sokan hallottak: ilyen volt a Skype, az Airbnb, a Spotify, a Pinterest, vagy éppen Shazam.E cégek mindegyike sikeresen működött; a kezdetben 30 millió dollárt érő portfóliójuk, mára már 250 millió dollárt, azaz mai árfolyamon 68,7 milliárd forintot ér. Ez 8 és félszeres haszon, ami abszolúte kiemelkedőnek tekinthető. Így látja ezt Marc Andreessen, az Andreessen Horowitz kockázati tőkebefektető cég társalapítója is. Ő pedig tudja mit beszél, hiszen az utóbbi években sok-sok millió dollárt termeltek befektetései és nem mellesleg olyan cégek igazgatótanácsában ül, mint a Facebook, az eBay, vagy a HP.


Szerinte ha egy kockázati tőkebefektető háromszoros hasznot tud termelni, akkor már a legjobbak közé tartozik. „Az ötszörös haszon már elképesztő siker és hát nem nehéz kiszámolni, hogy a nyolcszoros jóval magasabb, mint az ötszörös” - kommentálta Kutcherék sikerét Andreessen a Forbes-nak.


Rögös út a sikerig

Kutcher középosztálybeli iowai családban nőtt fel, ahol nem vetette fel őket a pénz, de egy dolgot megtanulhatott: keményen dolgozni. Ennek megfelelően már 10 éves korában megjelent az építkezéseken, ahol apja is dolgozott, de a főiskola alatt is számtalan helyen megfordult, így volt portás, hentes és gyári munkás is.

Mindig is megvolt a magához való esze, és ezt jól jellemzi, hogy az iowai egyetem biokémiai mérnök szakára is felvették. Ez a karrierterv aztán egészen addig működött, amíg meg nem nyert egy modellversenyt, ami miatt először New Yorkba, majd Los Angelesbe költözött. Ezután pedig szép lassan jöttek az először kisebb, majd nagyobb tévés, filmes szerepek, ami által az egész világ megismerte a nevét.

Érdekesség, hogy a befektetések iránt az azóta már csődbe ment, 50 Cent nevű rapper egyik ötlete hozta meg a kedvét. A zenész ugyanis részesedést kért a Vitaminwater nevű cégtől, hogy az a nevével reklámozza magát, majd amikor a Coca-Cola felvásárolta a vállalkozást 2007-ben, a hírek szerint 100 millió dollár ütötte a markát.Kutcher tehát elkezdett érdeklődni a befektetések iránt és miután új cégéhez, a Katalyst-hez a startup-témákban talán legerősebb TechCrunch-tól sikerült elcsábítania digitális vezetőnek Sarah Rosst, ő elkezdte bevezetni a Szilícium-völgyi elit befektetők körébe. „Az időm 90 százalékában csak figyeltem” - mesélte később Kutcher. Andreessen pedig így emlékezett vissza: „Ezekben az időkben csak nagyon-nagyon kevés ember volt, aki a Szilícium-völgyön kívül érdeklődött volna a startupok iránt. Kutcher viszont ilyen volt, akkor nőtt meg igazán a kíváncsisága, amikor a startup még egyáltalán nem volt divatos”.

Végül Andreessen volt az, aki meggyőzte 2009-ben, hogy tegyen 1 millió dollárt a Skype-ba. Nem volt rossz ötlet, a Microsoft ugyanis 18 hónap múlva megvette a céget, megnégyszerezve így Kutcher befektetésének értékét. Innentől pedig csak egy lépés volt, hogy meggyőzze a nagy gazdasági válság után sebeiket nyalogató San Franciscó-i barátait, hogy érdemes lenne közös céget alapítani.


Kicsiben kezdték

A kezdetben az A-Grade Investments viszonylag kisebb, 50-100 ezer dolláros befektetéseket kereste magának, amikkel szemben három feltételt támasztott: a cégvezető szeressen dolgozni, egy létező problémára adjon értelmes megoldást a terméke, szolgáltatása, és nem utolsó sorban olyan üzleti terve legyen, amit az alap által nyújtott befektetés fel tud pörgetni.

Rögtön az első komolyabb befektetésük siker lett: a Genius nevű zeneszöveg és irodalmi oldal hamar visszahozta a beletett pénzt. Persze a sikerben nagy segítség volt, hogy Kutcher volt az első ember a Földön, aki elérte az egymillió követőt a Twitteren, így az ott elhelyezett linkekkel, igen nagy forgalmat generált az oldalnak, ami meghozta a többi befektető kedvét is az üzlethez. Az ilyen módszerekhez egyébként többször nyúltak: amikor a Flipboard nevű mobil applikációt kellett népszerűsíteni, Oseary meggyőzte egyik ügyfelét, Madonnát, hogy nyilvános helyen használja azt. Nem kérdés, hogy ez az ötlet ugyancsak bejött.

Ezután pedig sorra jöttek a jobbnál jobb üzletek: az A-Grade Investments 2011-ben 2,5 millió dollárt tett az Airbnb-be, majd 500 ezret az Uberbe. Hogy nem volt hülyeség, azt jól mutatja, hogy előbbi részesedés ma már 90 milliót, utóbbi pedig 60 milliót ér. De említhetnénk, hogy 3 millió dollárt tettek a Spotify-ba - igaz, ez a befektetés “csak” háromszoros értéket termelt.„Minden egyes ember a portfóliónkban tudja a személyes telefonszámunkat, és tudják azt is, hogy a nap 24 órájában bármikor felhívhatnak minket, ha valamilyen problémájuk van” - mondta üzletpolitikájáról Kutcher.

Persze nem csak a sikerből jutott nekik: Kutcher úgy gondolta, jó ötlet egy webalapú telefonszolgáltatóba, az Oomába tennie a pénzét, amely azonban a tőzsdei kibocsátás után látványosan összeomlott, de hiába próbálkozott a légi közlekedés Uberjével, a BlackJet-tel is, az sem lett sikeres.

Ugyanakkor a diadalok jóval több pénzt hoztak a bukásoknál, így az A-Grade Investments azóta is kifejezetten nyereséges cég. Az élet pedig nem áll meg, Kutcher és Oseary tavaly létrehozott egy új befektetési alapot, a Sound Venturest, amelyben immár nem a saját, hanem mások pénzét fektetik be - akik persze mind abban reménykednek, hogy a kettős folytatja eddigi sikeres tevékenységét.