Hollywood képtelen lenyomni az Oscar-kalózokat

Fotó: RIA Novosti / Alexandr Kryazhev

-

Tizennégy éve követi a filmkalózok tevékenységét az Oscar-szezonban Andy Baio. Az adatok azt mutatják, hogy a kalózok elleni harc semmit nem ért el, az egyetlen komoly változás, hogy a technológia fejlődése miatt egyre jobb minőségű kiszivárgott felvételeket lehet letölteni. A Saul fiával viszont a kalózok se bírtak.


Emlékeznek olyan hírekre, hogy valamelyik moziból kamerás kalózokat vittek el a rendőrök? Vagy hogy torrentoldalak szervereit vitték el? Szélmalomharc csupán. A filmes jogvédő csoportok még nem találták meg azt módszert, amellyel meg lehet akadályozni, hogy a kalózverziók megjelenjenek az interneten.


A Baio által összegyűjtött 14 évnyi adat (a teljes adatbázist itt találja) azt mutatja, hogy Oscar-díjra jelölt filmek is mind kiszivárognak. Egy kivétel volt, 2011-ben a legjobb eredeti dal kategóriában jelölt Country Strong című film nem került fel az internetre az Oscar-ceremónia előtt. A 2010-es évek elején bekeményíthettek a stúdiók, ekkor telt el a legtöbb idő az Akadémia tagjainak kiadott DVD-minőségű megtekintő (screener) példányok kiküldése és a kalózverzió megjelenése között. Ez különösen annak fényében nagy dolog, hogy 2003-ban még átlagosan a kiküldés előtt több mint egy hónappal tűntek fel a screenerek a neten (a mediánérték kedvezőbb, mínusz három nap).Az év kiszivárogtatója díjat kapja...

Az idei statisztikában ismét nagy szerepet kaptak a screenerek. A növekedés oka az, hogy a Hive-CM8 nevű csapat 2015. december 20. és 29. között kilenc Oscar-jelölt film kópiáját tette elérhetővé. Kezdetben azt ígérték, hogy meg sem állnak negyven filmig, de az év vége előtt abbahagyták az újabb kalózkópiák kiadását.

Két magyarázat is van arra, hogy miért hagyta abba a munkát a Hive-CM8. Az egyik szerint, amit az utolsó filmjükhöz mellékelt információs fájl is alátámaszt, lelkiismeret-furdalásuk lett a kalózfilmek miatt. Ebben arra szólítják fel a letöltőket, hogy mindenképpen nézzék meg moziban, nagy vásznon is a filmeket. Az Aljas nyolcas rendezőjétől, szereplőitől és stábjától pedig elnézést kértek, hogy a film moziba kerülése előtt kiszivárogtatták a filmet.


A lelkiismeret vagy az FBI miatt tűntek el

A fájlcserével kapcsolatos hírekkel foglalkozó Torrentfreak viszont úgy tudja, hogy a szivárgások miatt rendkívül morcos kiadók az FBI segítségével megtalálták a warezcsapat forrását. Az ausztrál SMH szerint Andrew Kosove-nek, egy amerikai produkciós cég vezetőjének Aljas nyolcas-példányáról készült másolat jelent meg a neten. Annak a lehetősége, hogy a Hive-CM8 forrása kiderülhet, elég volt a csapatnak arra, hogy felhagyjon a filmek elérhetővé tételével.

Baio szerint a screenerek megcsappanásához vezető legfontosabb ok, hogy a screenerek már nem számítanak olyan fontos filmforrásnak, mint tíz éve. A warezcsoportok a legnagyobb presztízsű formátumokra utaznak: minél jobb a kép, minél nagyobb a felbontás, annál komolyabbnak számít a trófea. Az iTunesről és a Netflixről azonban már HD-felbontású filmeket lehet nézni. A régi ranglista (kamerás – telesync – telecine – screener) már nem érvényes. A warezversenyt az nyeri meg, aki HD-felbontású képet szerez, a többiért nem éri meg harcolni.

A helyzet iróniája, hogy a megtekintőpéldányok népszerűségvesztéséhez az Akadémia is hozzájárult. Nem álltak át elég gyorsan HD-felbontásra. Ken Rudolph akadémiai tag által közzétett 2015-ös adatok szerint a nevezett filmeknek csak 13 százaléka (9 darab) érkezett Blu-rayen, a többit DVD-n kapta meg. Az idei számok sem sokkal jobbak, kilencven screenerből csak 15 jött Blu-rayen.


Nincs a listán a Saul fia

Baio adatbázisából két filmkategória hiányzik: a legjobb külföldi film díjára nevezett alkotások és a dokumentumfilmek. Szerencsére a Baio által használt D00per adatbázisban mi is megkereshetjük, hogy az idei öt idegen nyelvű Oscar-jelölt film közül mennyit lehet letorrentezni. A kalózok kevéssé törték magukat egyelőre, hogy ezeket a műveket is elérhetővé tegyék: csak A sivatagon át (Theeb) című beduin-western szivárgott ki.


Ezt a megjelenést valószínűleg az angolszász filmkalózoknak köszönhetik a letöltők, a D00per szerint 2015. november 11-e óta lehet letorrentezni a filmet. A dátum alig egy héttel van a film szélesebb körű amerikai mozis megjelenése után. A képet árnyalja, hogy A sivatagon át ment a magyar tévében, így a hazai torrentoldalakon már hónapokkal a nemzetközi megjelenés előtt elérhető volt.Tizennégy évnyi adat még akkor is sok, ha nem a teljes filmtermésről és az összes elképzelhető kiszivárgásról szól, hanem csak az Oscar-jelölt filmekről. A legtöbb, amit a filmes jogvédő szervezetek el tudtak érni, hogy egy hónapra nyújtották a film bemutatója és az első kiszivárgás között eltelt időt. Az intézkedések azonban mára hatásukat vesztették: a filmek nagy része (idén már most 97 százalékuk) nagy felbontásban jut ki az internetre a díjkiosztó előtt. Ha legközelebb azzal fenyegeti meg a hangosbemondó a moziban, hogy ha akár csak egy telefont is elővesz, elviszi a karhatalom, nevesse ki nyugodtan.