Hollywood a kisatírozott Orbánról ír

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

-

A Hollywood Reporter a VS.hu cikke alapján ír arról, hogy a Filmalap nem akarta, hogy Orbán stilizált fejére lőjenek a Zero című, Karlovy Varyban napokban bemutatott filmben, és ezért kisatírozták Orbán fejét abból a jelenetből.


Cikk jelent meg a tekintélyes Hollywood Reporter nevű lapban arról, amit szerdán megírtunk, miszerint a Zero című filmben van egy jelenet, amelyben az anarchista méhész főszereplő görögdinnyére erősített politikusportrékra lődöz, köztük Putyinéra, illetve egy másikra, amin el van satírozva Orbán Viktor képe.

Ez a filmből önmagában nem derül ki, de egyrészt a rendező a bemutatón arról beszélt, hogy - bár nem mondja el, ki van eredetileg a képen - nem önszántából nem látszik az arc, hanem befenyítette a Filmalap (aztán meg is mutatta a tollat, amivel satírozott), másrészt riporterünknek egy a film korábbi verzióját látó szakmabeli megerősítette, hogy azon a dinnyén tényleg Orbán volt eredetileg.

Nemes Gyula azt mondta, hogy ha Orbán fejét benne hagyta volna, vissza kellett volna fizetnie a pénzt a Filmalapnak. A VS.hu a kritika megjelenése előtt megkereste a Filmalapot, amely nem kommentálta az esetet semmilyen formában.

A Hollywood Reporter cikke említi, hogy a többi dinnyére erősített politikus Merkel, Berlusconi és Sarkozy. Nemes a lapnak elmondta, hogy ez nem cenzúra szerinte, ugyanis nincs cenzúra Magyarországon, amióta megtörtént a rendszerváltás, ugyanakkor nem tudja, minek nevezze mindezt.

A filmről itt írtunk bővebben.