Holly Herndon elviszi a szabad internetet a Marsra

-

Új klipjében Holly Herndon a Marson vándorol egy szkafanderben. De egy Herndon-bolygó is lehet. Aztán jön egy vihar és egy manifesztum.


Holly Herndonnak májusban jelent meg második nagylemeze, a Platform, immár a 4AD-nél. A több éve aktív és izgalmas, de idén népszerűségben is szintet lépő Herndon glitchekkel, szétszabdalt-atmoszférikus virtuális balladákkal és látszólag random ritmusképletekkel teli lemeze mondjuk, hogy a „kísérleti elektronika egyik legaktuálisabb” női előadójává teszi jelenleg a médiaművészt, de egyben egy szélesebb közönség számára is értelmezhetővé vált. Idő kérdése, hogy mikor kezdik el Björkhöz hasonlítani. Talán már meg is történt.

Mindenesetre most jött ki új klipje a Morning Sun című dalhoz, és a Marson játszódik. Herndon egy szkafanderben járkál a vörös sivatagban, amely egyébként – hisz ő is vörös – még az ő személyének a kivetülése is lehet, ha nagyon el szeretnénk merülni az ötperces videó platóni utalást sem nélkülöző szimbólumrendszerében.

Rövidre fogva: talál egy internetkábelt. A saját modemébe köti. Jön egy vihar. Elbújik egy barlangban. De aztán kimerészkedik. És akkor jelenik meg a kiáltványszerű idézet: „Legyen emberibb és igazabb annál, mint amilyenné a világot a kormányaid tették korábban”. Ez idézet John Perry Barlow 1996-ban írt A kibertér függetlenségi nyilatkozatából.Holly Herndon több interjúban is beszélt az elmúlt időben a folyamatos megfigyeléssel és a rendszerszintű egyenlőtlenséggel kapcsolatos aggodalmairól, illetve arról, hogy miként „szívja ki mindenből az életet a kapitalizmus”.


A klipet John Merizalde és Mat Dryhurst rendezte.