Hollandiában is féltik az életüket Gülen hívei

Fotó: MTI/AP / Selahattin Sevi

-


Halálos fenyegetések miatt veszélyben érzik magukat a török hatóságok által a közelmúltbeli puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok Hollandiában élő támogatói – közölte a közösség szóvivője pénteken.

Saniye Calkin elmondta, a sikertelen török hatalomátvételt követően mintegy tizenkét alkalommal kaptak halálos fenyegetést a török kormány ellenzékének tekintett, egyesült államokbeli száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok hollandiai hívei.

A Hizmet közösség tagjai arról számoltak be, hogy több holland városban is gyújtogatással, rongálással és fizikai támadásokkal fenyegették meg őket. Rendőrségi feljelentést tettek. A szóvivő szerint az Európa legnagyobb török közösségét befogadó, szomszédos Németországból is hasonló eseteket jelentettek.

A török kormány elkötelezett hívei a szabadságot és biztonságot is veszélyeztető boszorkányüldözést folytatnak – mondta.


Gülen-bábú égetése Törökországban


Hollandiában mintegy 500 ezer török bevándorló él. Nagy részük munkavállalóként, 1960 és 1970 között érkezett az országba. Köztük ezerre tehető Gülen támogatóinak száma, akik iskolákat, kulturális és segélyszervezeteket tartanak fenn. A török vezetés Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért. Ő viszont cáfolja, hogy köze lenne a történtekhez.


A puccskísérlet után több mint száz tábornokot vettek őrizetbe és 48 tábornokot nyugdíjaztak. 1700 embert szereltek le megrovással a hadseregtől, többek között a tábornoki kar mintegy negyven százalékát.

A török hadseregben, a közigazgatásban, a rendőrségnél, az igazságszolgáltatásban és az oktatásban emberek tízezreit bocsátották el, függesztették fel vagy vonták eljárás alá arra hivatkozva, hogy közük van Gülen mozgalmához.

Pénteken a munkaügyi minisztérium bejelentette: a tárca 1300 dolgozója ellen indult vizsgálat a puccskísérlettel összefüggésben.

Az európai uniós ügyekért felelős minisztériumban 16 embert függesztettek fel állásából, hat másikat pedig elbocsátottak. Izmirben az ügyészség több mint kétszáz rendőr ellen adott ki elfogatóparancsot.

Bíróság elé állítottak 21 újságírót azok közül, akik ellen hétfőn adtak ki elfogatóparancsot.

Efkan Ala török belügyminiszter pénteki tájékoztatása szerint a július 15-i török puccskísérlet óta összesen 18 ezer embert vettek őrizetbe, közülük 9677 ember előzetes letartóztatását rendelte el az igazságszolgáltatás, és csaknem ötvenezer ember útlevelét vonták be.

A puccskísérletben török források szerint 246-an vesztették életüket, köztük 179 civil, 62 rendőr és 5 katona.