Hollandia szigorítana menekültügyi politikáján

-


Azonnali uniós lépéseket sürgetett a menekültek, illetve bevándorlók ügyében vasárnapi közleményében Nagy-Britannia, Franciaország és Németország belügyminisztere. A három politikus kezdeményezte, hogy a kérdést a következő két hétben vitassák meg az uniós belügy- és igazságügyi miniszterek.

Theresa May brit, Bernard Cazeneuve francia és Thomas de Maziere német belügyminiszter előző nap találkozott Párizsban.

A három miniszter szükségesnek tartja, hogy Görögországban és Olaszországban az év végéig állítsanak fel olyan gyűjtőhelyeket, ahol a menekültektől ujjlenyomatot vesznek, és regisztrálják őket. Az adatok alapján pedig a hatóságok könnyen azonosítanák azokat, akiknek valóban segítségre van szükségük.

Németország szorgalmazza, hogy határozzák meg a biztonságos országok körét, hogy egyszerűbbé váljon azok hazatoloncolása, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

Közben Hollandia arra készül, hogy szigorítja menekültügyi politikáját, azaz megvonja az élelmiszersegélyt és a menedéket azoktól, akiket nem lehet menekülteknek tekinteni. A tervezett jogszabály szerint a sikertelen menedékkérők csupán néhány hétig tartózkodhatnának az országban, ha nem akarnak visszatérni hazájukba. Kitoloncolnák őket, vagy maguknak kellene gondoskodniuk ellátásukról.