Hollandia is bombázni fogja az Iszlám Állam szíriai állásait

Fotó: MTI/AP / Pavlosz Vrionidész

-

Az Egyesült Államok és Franciaország kérésére Hollandia is bekapcsolódik az Iszlám Állam szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe - jelentette be pénteken a hágai kormány.


A közelmúltbeli párizsi, isztambuli és jakartai terrortámadások bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az Iszlám Állam veszélyt jelent a biztonságunkra és az életmódunkra" - mondta a sajtótájékoztatóján Mark Rutte miniszterelnök.


A holland hadsereg már 2014 októbere óta részt vesz az Iszlám Állam iraki hadállásai elleni támadásokban négy darab F-16-os vadászrepülőgéppel. A kormányfő tájékoztatása szerint a mostani döntés nyomán nem küldenek újabb harci gépeket a közel-keleti térségbe, hanem kiterjesztik a már ott lévők műveleti területét. „Hatékonyabban fogunk dolgozni" - hangsúlyozta Rutte.


Bert Koenders, a holland diplomácia vezetője arról számolt be, hogy a szíriai légicsapások elsősorban a terrorszervezet kiképzőtáborait fogják célozni. A szíriai küldetés jelenlegi mandátuma július 1-ig fog tartani.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a szíriai beavatkozás megnövelheti egy hollandiai terrortámadás valószínűségét, a holland biztonsági erők készültségi szintjét azonban egyelőre nem emelték meg.


Az Egyesült Államok 2014 augusztusában indított légicsapásokat az Iszlám Állam ellen Irakban, majd egy hónappal később a dzsihádisták szíriai állásait is bombázni kezdte. A holland kormány korábban azt hangoztatta, hogy Szíriában nem fog beavatkozni az ENSZ felhatalmazása nélkül, az Egyesült Államok és Franciaország azonban decemberben, a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások után felkérte Hágát a műveletekhez való csatlakozásra.