Hollandia és Franciaország közösen vesz két Rembrandt-festményt

Forrás: Wikipedia

-

Úgy volt, hogy a hollandok egyedül lesznek vevők, de a franciák nem akartak kimaradni, és jegybankjuk nagyvonalú felajánlást tett. A portrékért összesen 160 millió eurót fizet a két ország a francia Rothschild családnak – közölte szerdán Jet Bussemaker holland kulturális miniszter Hágában.


A Marten Soolmans németalföldi kereskedőt és feleségét, Oopjen Coppitot ábrázoló egész alakos esküvői portrékat a tervek szerint együtt, a két ország intézményeiben, a párizsi Louvre-ban és az amszterdami Rijksmuseumban felváltva állítják majd ki.

"Mivel a vásárlás finanszírozása francia részről rendelkezésre áll, a kormány úgy döntött, hogy Franciaországgal közösen vásárolja meg a portrékat" - mondta a holland tárcavezető, hozzátéve, hogy az egyezség Mark Rutte holland miniszterelnök és Francois Hollande francia államfő New York-i találkozóján született meg.

A francia Rothschild család 2013 tavaszán 160 millió euróért felajánlotta megvételre a Louvre-nak a Rembrandt-remekeket, ám a párizsi múzeum pénz híján az amszterdami Rijksmuseumhoz fordult segítségért. Már akkor úgy döntöttek, hogy az intézmények felezik a költségeket és együtt vásárolják meg a két portrét, és felváltva fogják bemutatni a két országban.

Az elmúlt héten azonban úgy tűnt, hogy Hollandia egyedül készül a képek megvásárlására. A holland kormány ugyanis úgy határozott, hogy 80 millió eurót (25 milliárd forintot) bocsát a Rijksmuseum rendelkezésére a képek megvásárlásához, az intézmény pedig az év végéig szponzorok és mecénások segítségével gyűjti össze a mindkét kép megvásárlásához hiányzó összeget.

Fleur Pellerin francia kulturális miniszter ekkor telefonon felhívta holland kollégáját és magyarázatot kért a váratlan lépésre. Végül Pellerin az elmúlt héten bejelentette, hogy a francia központi bank nagyvonalú adományának köszönhetően Franciaország 80 millió euróért megvásárolja az egyik alkotást, és így teljesíti a "holland-francia partnerség" ráeső kötelezettségét.

A Rothschild-család több mint egy évszázada birtokolja az 1634-ben készült festménypárost. A fiatal pár, Marten Soolmans és Oopjen Coppit életnagyságú, teljes portrét készíttetett magáról a holland mesterrel, ami abban az időszakban csak hercegek szokása volt.