Hollande nem köt kompromisszumot a törökökkel

Fotó: MTI/EPA / Etienne Laurent

-


"Nem lehet semmilyen kompromisszum az emberi jogokat vagy a vízumkönnyítést illetően" - mondta Francois Hollande szombaton miután mintegy 15 európai szociáldemokrata vezetővel egyeztetett hivatalában. A mostani, párizsi találkozó apropóját a jövő heti brüsszeli csúcs adja, amelyen várhatóan véglegesítik az EU és Törökország megállapodását a migrációs válság kezeléséről.


"Úgy kell cselekednünk, hogy a jelenlegi kontextusban a megállapodás egyértelműsítő tényező legyen a Törökország és Európa közötti kapcsolatokban" - hangsúlyozta Francois Hollande, aki szerint ez érvényes az Ankarával több évekkel ezelőtt megkezdődött uniós csatlakozási tárgyalásokra is.

A francia elnök szerint "sürgős" választ kell adni a migráns- és menekültkrízis miatti "mély válságra" Európában. Hollande hétfőn Brüsszelben már elmondta, hogy csak akkor lehetséges a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkötelezettség eltörlése június végéig, ha Törökország minden előírásnak megfelel.


Messze nem boldog mindenki

A Törökország és az Európai Unió között hétfőn született elvi megállapodás az emberi jogok kérdésében azóta több bírálatot is kapott. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a megállapodás a nemzetközi jog alapján illegálisnak minősülő kiutasításokhoz vezethetne. Zeid Raad al-Husszein emberségesebb intézkedéseket kért Brüsszeltől.

A török rezsimmel való lehetséges kompromisszumok miatt az uniós tagállamokban is felmerültek aggodalmak, s a török ellenzék is bírálta a tervet, amelyet előzetesen az eddig több mint egymillió migránst befogadó Németország dolgozott ki a török kormánnyal. A hétfői brüsszeli csúcstalálkozó után lezárultak a határok a menekültek előtt, Szlovénia, Horvátország és Szerbia, a schengeni szabályokhoz tartva magát, már csak érvényes útlevéllel és vízummal engedi be a migránsokat.


Pénzt is kérnek a törökök

A hétfői találkozón Ankara további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól az országban tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására, továbbá az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Törökország viszonzásul visszafogadná az országból Görögországba érkező és nemzetközi védelemre nem jogosult, valamint a már a török partoknál feltartóztatott migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet, közvetlenül Törökországból.