Hollande: Megnyerjük ezt a háborút

Fotó: POOL / MICHEL EULER

-

Az elnök azt kérte a franciáktól, hogy ne forduljanak egymás ellen.


Az iszlamista fenyegetés még sosem volt ennyire súlyos Franciaország és az Európai Unió számára, mint most – mondta François Hollande. A francia elnök szerint az iszlám terrorizmus elleni harc bel- és külföldön is hosszúnak ígérkezik. „A kormány teljes mértékben eltökélt, hogy legyőzze a terrorizmust. A normandiai templom elleni támadás, a katolikus pap megölése a köztársaság megszentségtelenítését jelentette” – mondta Hollande. A francia elnök szerint az ország háborúban áll, és felszólította a franciákat, hogy maradjanak egységesek, és ne forduljanak egymás ellen. „A terroristák meg akarnak osztani minket, éket akarnak verni közénk, és egymás ellen akarnak fordítani bennünket.”

Franciaország több biztonsági intézkedést léptetett életbe, mint modern történetében eddig valaha. Az elnök szerint mindez nem korlátozza a szabadságjogokat és nem csorbítja a demokráciát. „Meg fogjuk nyerni ezt a háborút.”

Kedden az Iszlám Államhoz kötődő merénylők Normandiában megtámadtak egy katolikus templomot és megöltek egy papot. Hollande az események miatt lemondta szerdára tervezett prágai látogatását.