Hollande: Irakban harcolunk a saját biztonságunkért

Fotó: POOL / STEPHANE DE SAKUTIN

-

Az ISIS elleni harcoló országok vezetői közül François Hollande francia elnök az első, aki Irakba látogatott.


A terrorizmus elleni fellépés itt, Irakban arról is szól, hogy megelőzzük a terrorcselekményeket a saját földünkön

– mondta François Hollande francia elnök hétfőn Irakban, ahova egynapos hivatalos látogatásra érkezett.

„Minden, ami hozzájárul Irak újjáépítéséhez, fontos lépés afelé, hogy megelőzzük az Iszlám Állam csapásait a saját területünkön” – mondta Hollande. A francia államfő szerint 2017 a terrorizmus feletti győzelem éve lesz.

Franciaországban az elmúlt években több merényletet is elkövettek a dzsihadista szervezet nevében. A francia hadsereg az iraki csapatokat 500 fős kontingenssel, benne kiképzőtisztekkel, katonai tanácsadókkal és tüzérséggel támogatja a terrorszervezet elleni harcban. Emellett a francia légierő légicsapásokat mér az Iszlám Állam (ISIS) szíriai és iraki állásaira. A katonai szövetség jelenleg az ISIS által két évvel ezelőtt elfoglalt Moszul felszabadításáért indított iraki offenzívát segíti.

„A tét Moszul visszahódítása. Ahhoz, hogy sikerüljön, a következő hetekben képezniük, támogatniuk, kísérniük kell az iraki erőket, és a legjobb tanácsokat kell adniuk számukra” – mondta az elnök a francia katonáknak, akik közvetlenül nem vesznek részt a szárazföldi harcokban.

Az ISIS elleni nemzetközi küzdelem két és fél évvel ezelőtti kezdete óta a Washington vezette koalícióban részt vevő országok vezetői közül Hollande az első, aki Irakba látogatott. Hollande a nap folyamán találkozik Haider al-Abádi iraki kormányfővel és Fuád Maszúm elnökkel is.

A francia államfő akit útjára elkísért védelmi minisztere, Jean-Yves Le Drian is ellátogat a Moszultól mintegy 80 kilométerre található Erbílbe, Kurdisztán autonóm régió fővárosába is, ahol Franciaország mintegy 38 tonna humanitárius segélycsomagot ad át. Hollande a kurd városban Maszúd Barzánival, a térség elnökével folytat megbeszélést.