Hollande: el kell pusztítani az Iszlám Államot

Fotó: AFP / ERIC FEFERBERG

-

A francia elnök a közeljövőben Putyinnal és Obamával is találkozik.


Franciaország erősíteni fogja katonai műveleteit Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen és indítványozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának mielőbbi összehívását, hogy a terrorizmus elleni határozatot fogadjon el – mondta Francois Hollande francia államfő hétfőn a francia kongresszus előtt elmondott beszédében Versailles-ban.


Francois Hollande beszédében arról szólt, hogy a katonai műveletek erősítésére a Iszlám Állam elpusztítása miatt van szükség. Ehhez a legbrutálisabb, Charles de Gaulle-ról elnevezett repülőgép-hordozójukat is Szíiához küldik, mondta a francia elnök, bár erről már hetekkel ezelőtt lehetett hallani.

Hollande arról is beszélt, hogy a párizsi terrortámadást Szíriában gondolták ki, és Belgiumban szervezték meg. Hozzátette Barack Obama amerikai elnökkel, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozni fog a közeljövőben, hogy egyeztessenek az Iszlám Állam elleni lépésekről, amihez szerinte egy erős koalíció szükséges.


Három hónapon keresztül lesz szükségállapot

Már készítik elő azt a törvényt, amely lehetőséget teremt arra, hogy három hónapon keresztül is szükségállapot lehessen Franciaországban, mondta Hollande, majd hozzátette, ezen idő alatt több razzia is lesz az országban.


Arról is beszélt, hogy szerinte alkotmánymódosításra is szükség van, egyrészt azért, hogy azoknak, akik terrorveszélyt jelentenek és kettős állampolgárok, elvehessék a francia állampolgárságukat, és kitilthassák őket az országból; másrészt hogy a veszélyt jelentő külföldieket is gyorsabban kitehessék Franciaországból.

Hollande azt is bejelentette, hogy többet költenek majd a rendőrségre és a biztonsági erőkre, ennek keretében 8500 új rendőrt és bírósági alkalmazottat is kiképeznek, és a hadsereg létszámát sem csökkentik legalább 2019-ig.

A beszédet megtapsolták a francia törvényhozók, majd elénekelték a francia himnuszt, a Marseillaise-t.