Hollande és Merkel is nagyon másképp képzeli, mint Orbán

Fotó: AFP / PATRICK HERTZOG

-

Franciaország és Németország ugyanabban a szellemben és ugyanazzal az elkötelezettséggel dolgozik a menekültválság megoldásán - jelentette ki pénteken Francois Hollande francia államfő, miután Párizsban fogadta Angela Merkel német kancellárt.


Hollande és Merkel a brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozó előtt három nappal úgy vélekedett, hogy a menekültkérdés megoldására Európa a válasz. „Európának képesnek kell lennie a remélt eredmények elérésére" - hangsúlyozta Hollande. Az egyoldalú megoldásokkal már nem jutunk előbbre" - kontrázott rá Merkel. Hollande azonban nem váltotta be Merkel újabb menekültek befogadásával kapcsolatos reményeit. A francia elnök Manuel Valls kormányfő három héttel ezelőtti kijelentését ismételve jelezte, hogy országa befogadja a korábbi megállapodás keretében ígért 30 ezer bevándorlót, de egy fővel sem többet.

Hollande emellett kijelentette: Franciaország a NATO rendelkezésére bocsát egy hajót az embercsempészek elleni égei-tengeri misszió keretében. A sajtótájékoztatón mindketten nélkülözhetetlennek nevezték az EU külső határainak hatékonyabb védelmét, valamint Törökország meggyőzését arról, hogy tartsa be a menekültek visszafogadására tett ígéretét.


Merkel: hajrá Törökország!

Merkel egyúttal dicsérte is Törökország erőfeszítéseit, amelyekkel a menekültek számát próbálja korlátozni. Ankara vízumkötelezettséget vezetett be számos olyan országgal szemben, ahonnan gazdasági menekültek érkeznek Európa területére. Emellett Törökország a napokban fogadja vissza a bevándorlók első nagyobb csoportját Görögországból.


Merkel, Davotoglu (török miniszterelnök, középen) és Hollande: a menekültpolitika alakítói


A német kancellár szerint Európához hasonlóan Törökország is tartós megoldást szeretne a menekültválság ügyében, erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha sikerül véget vetni az égei-tengeri embercsempészet virágzásának, illetve sikerül pontot tenni a szíriai konfliktus végére.

A szíriai helyzetet elemezve Merkel és Hollande arra jutott, hogy Oroszországnak nyomást kellene gyakorolnia Bassár el-Aszad szíriai elnökre a fegyvernyugvási egyezmény betartása érdekében. A német kancellár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Moszkva egy pénteki telefonos konferenciabeszélgetés keretében megerősítette a tűzszünet melletti elkötelezettségét.


Putyin megígérte

Vlagyimir Putyin orosz elnök megígérte, hogy csak az Iszlám Államhoz és az an-Núszra Fronthoz hasonló iszlamista csoportok állásai ellen intéz csapásokat - nyomatékosította Merkel. A német kancellár egyúttal kiemelte: már láthatóak a múlt pénteken életbe lépett tűzszünet első eredményei.

Hollande szerint a szíriai helyzet eddig "elviselhetetlen" volt, de ha lendületet vesznek a politikai tárgyalások, esély adódhat a rendezésre. A szíriai ellenzék szerdán találkozik a damaszkuszi rezsim képviselőivel a béketárgyalások újabb fordulójának keretében.

A francia államfő azonban "provokatívnak és a valóságtól teljesen elrugaszkodottnak" nevezte azt a damaszkuszi elképzelést, amely szerint áprilisban választásokat lehetne tartani Szíriában. A Szana szíriai állami hírügynökség február 22-én jelentette, hogy április 13-án parlamenti választásokat tartanának az országban.