Hollande az idegengyűlöletre figyelmeztetett a volt gázkamráknál

Fotó: AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV

-

A növekvő európai idegengyűlöletre hívta fel a figyelmet Francois Hollande francia elnök a Natzweiler-Struthof német koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.


„A történelem ismerete nem véd meg minket a legrosszabbtól” – jegyezte meg. Azt hangoztatta, hogy a rasszizmus és az antiszemitizmus továbbra is jelen van Európában, a legrosszabb még mindig megtörténhet. Hozzátette azonban: mivel ezzel tisztában vagyunk, meg is tudjuk akadályozni a bekövetkeztét. A francia elnök úgy vélte, ehhez járul hozzá az egykori Natzweiler-Struthof koncentrációs tábornál tartott megemlékezés.

A ceremónián, mások mellett, részt vett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, Laimdota Straujuma, az EU soros elnökségét betöltő Lettország kormányfője.

A francia elnök felavatott két emléktáblát és vendégeivel együtt megtekintette azokat az egykori gázkamrákat. A deportáltak unokáival is beszélgetett, akik virágokat helyeztek el az emléktábláknál.

1944-ig közel 52 ezer embert zártak be a nácik Natzweiler-Struthof koncentrációs táborába, közülük 22 ezren haltak meg.