Hollande a brit Királyi Légierő bevetését kérte a dzsihadisták ellen

-

Szolidaritásra kérte pénteken a brit parlamenti képviselőket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban Francois Hollande francia köztársasági elnök


Az államfő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozott a Nemzetközösség máltai csúcstalálkozója alkalmából. Arra kérte a képviselőket, hagyják jóvá a brit királyi légierő hadműveleteinek kiterjesztését Szíriára, ezzel segítve az Iszlám Állam elleni harcot.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön a londoni alsóházban ismertette kormánya érveit amellett, hogy a britek bekapcsolódjanak a dzsihadisták szíriai állásai elleni hadműveletekbe. Hollande utalt a francia-német barátságra is, és reményét fejezte ki, hogy a két ország közösen lép fel a terrorizmus ellen. A párizsi merényletekre emlékeztetve úgy fogalmazott, hogy amikor Franciaországot támadták meg, valójában egész Európát és a szabadságot megőrizni akaró országokat támadták meg.

Emellett üdvözölte Angela Merkel német kancellár felajánlását a terrorizmus elleni harc támogatásához. A kancellár kezdeményezését még a német parlamentnek is el kell fogadnia.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön a londoni alsóházban ismertette kormánya érveit a dzsihadisták szíriai állásai elleni hadműveletekbe való brit bekapcsolódás mellett. A RAF az Iszlám Állam iraki állásai elleni támadásokban vesz részt, ám a szíriai légi hadműveletekben nem, mivel ehhez a brit parlament nem adta hozzájárulását.


Cameron bombázna

A brit kormányfő kijelentette, hogy az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britanniára, amely a terrorcsoport által szőtt merénylettervek fő célországai között van. Cameron elmondta, hogy a RAF Irakban már megmutatta, hogy képes minimális járulékos károkat okozó, rendkívüli pontosságú csapásokra Brimstone típusú lézervezérlésű precíziós bombákkal. "Ilyenjük még az amerikaiaknak sincs"- mondta, azt sugallva, hogy a brit légierő még az Egyesült Államok légi erejénél is pontosabb csapásokra lenne képes, ha bekapcsolódna a szíriai hadműveletekbe.


A törvényhozás aggályait legutóbb az alsóház külügyi bizottsága foglalta össze november elején, külön jelentést összeállítva arról, hogy miért nem tartja továbbra sem kívánatosnak Nagy-Britannia részvételét a szíriai hadműveletekben. Cameron csütörtöki alsóházi felszólalásában ezekre az aggályokra igyekezett választ adni.

Kijelentette: a brit kormány levonta az iraki háborút követő fejlemények tanulságait, és nem célja a szíriai államgépezet szétzilálása. A cél olyan politikai átmenet elősegítése, amelynek eredményeként a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim helyett új, a szíriai társadalom egészét képviselő kormány jön létre.