Hol futhat össze Pókember Till Attilával?

Forrás: Nero Blanco Comix

-

Vasárnap rendezik meg az idei képregényfesztivált, újdonságokkal, programokkal, sörözgetéssel. Nem nagyon tudunk elképzelni jobb hétvégi programot.


A Magyar Képregény Szövetség 12. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Várják a képregényolvasókat és gyűjtőket, az óvatos érdeklődőket és a fanatikusokat május 8-án, vasárnap 10 órától.

A rendezvény a képregény minden területét egyesíti: vásár, szakmai és szórakoztató programok, vetítések, játékok, képregényes rögtönzések. Vendégként érkezik az Eisner-díjas izraeli képregényalkotó, Rutu Modan, valamint Alessio Fortunato (Olaszország), Kivi Larmola (Finnország), Pertti Jarla (Finnország), Till Attila pedig a Tiszta szívvel című film képregényes kötődéseiről mesél.

A fesztiválon adják át az Alfabéta-díjat, az egyetlen magyar képregényes elismerést. Várják az érdeklődőket két előadássorozatra is: a small press képregénykiadásról és hazai alkotók műhelytitkairól. Itt a programok listája.Mi az az Alfabéta-díj?

Az Alfabéta-díj a magyar képregényes szakma legnagyobb elismerése, melyet 2006 óta ítélnek oda a megelőző év legjobb képregényeinek, előre meghirdetett kategóriákban. 2014 óta a képregényes termésből állandó előzsűri válogat, a shortlist alapján pedig egy tizenöt főre bővített zsűri dönt. Ez az alkalomra felkért képregényalkotókból, kritikusokból, grafikusokból, egyetemi tanárokból áll. Itt olvasható a jelöltek listája: kép-regények és kép-novellák.Megjelenik egy csomó újdonság

Számos magyar alkotó és kiadó időzíti a fesztiválra új megjelenését: folytatódnak már ismert sorozatok szuperhősökkel és nélkülük, nem maradnak el a magyar képregény-klasszikusok újrakiadásai (Zórád, Korcsmáros-Rejtő, Fazekas Attila). A hazai szerzői színtér is készül új megjelenésekkel, például Madarász Gergely és Halmi Zsolt. Külföldi vendégeink közül Rutu Modantól és Kivi Larmolától jelenik meg magyarul képregény, illetve folytatódik az évekkel ezelőtt leállt, olasz Dampyr sorozat.

A Dampyr mellett mi nagyon várjuk a világsztárnak számító Rutu Modan két rövid képregényét (tőle származik címlapi képünk is), Kivi Larmola Úton című szerzői munkáját, a Kittenberger című, új magyar kalandképregényt és az Epicline magazin két friss számát. Az egyikben a Szekerce és Szemerce, a másikban az 5Pallos című sorozat folytatódik, az utóbbit pont tegnap méltattuk a magyar fantasys összeállításunkban.A helyszín ezúttal is a Dürer kert (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21), az időpont 2016. május 8.


Nyitás reggel 10, zárás este 6 órakor. Belépti díj 850 forint, 10 év alatt ingyenes. Itt a vonatkozó Facebook-esemény is.