Hol egy működő hűtő? Az inzulinomnak kéne a nagy áramszünetben

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Ezer lakás van áram nélkül lassan két napja Budapesten. A hűtők leolvadtak, a boltok zárva, a lakók semmilyen információt nem kapnak, az Elműnek pedig fogalma sincs, mikorra tudja helyreállítani a dolgokat. Eső utáni apokalipszis.


A legrosszabb, hogy semmit sem tudunk, rengeteg lakóra rohad rá a hűtőjében tárolt élelmiszere, de olyan is volt, akinek a gyógyszerét kellett volna gyorsan hűtőbe raknia

– panaszkodik egy boltos szerdán dél körül a VI. kerületi Szondi utcában.

A környéken két háztömbben sincs áram a hétfő esti óriási esőzés óta, vagyis bő 36 órája. A fővárosban pedig összesen ezer fogyasztót érint az áramszünet.

A Szondi utcai háztömb pincéjéből slagok és tömlők állnak ki, ezeken az útra és a csatornanyílásokba folyik ki a víz bentről.Aztán az Izabella utcán egy viszonylag új építésű apartmanház tűnik fel, ami előtt egy aggregátor dolgozik. Bent teljes a sötétség. Gondoljuk, éppen a vizet szivattyúzzák ki a pincéből, de nem. A ház tetején van a Telekom egy berendezése, annak szolgáltatnak áramot – tudtuk meg a ház előtt álló férfitól. A lakók hétfő este óta nem tudnak sem zuhanyozni, sem főzni, valamint a hűtőből is ki kellett dobniuk mindent.

Akkor mit tudnak tenni? - kérdezzük.

„Elvándorolnak”, mondja mosolyogva a férfi, majd hozzátette, általában külföldiek laknak a házban, az étkezést ők simán megoldják egy étteremben, vagy máshol. Emellett próbálnak hosszabbítókat szerezni, amivel a lakók is kaphatnának áramot az aggregátorról. Ehhez azonban több tíz méter hosszúságúból több is kéne, úgyhogy elég nehézkes megoldani. Az Elműtől ők úgy tudják, legkorábban pénteken, vagy hétvégén lesz a házban újra áram.


Állítólag a mobiltelefonokat is fel lehet erről tölteni


Az utca másik oldalán nincs probléma, de a belvárosból kifelé a következő háztömbben ismét nincs áram.

Az egyik körgangos házba belépve – az áramszünet miatt a kapu sem záródik –, éppen egy férfi jön kifelé. Azt mondja, az idős édesanyja lakik itt, őt látogatta meg, neki hozott pár dolgot, és próbált meg segíteni. A hűtőt már szinte teljesen kiürítették, most hozott pár hidegvizes palackot, azzal próbálják hűteni, amit feltétlen szükséges, például a tejet.

Egy másik lakó azt mondja, ők tegnap keresték az Elműt, ahol semmi biztosat nem tudtak nekik mondani, csak annyit, hogy


nagyon keményen dolgoznak az ügyön, és szeretnék elhárítani a hibát.

Szomszédjuk pedig ma hívta fel az áramszolgáltatót, de azzal sem lettek okosabbak. Az Elmű hivatalosan sem biztat senkit: szerda reggel a szóvivő, Boross Norbert azt mondta, ezer fogyasztót érint az áramszünet, arra nem tudott választ adni, hogy mikor áll helyre a szolgáltatás. Az Elmű mindenesetre lakásonként 5000 forintos kártérítést ajánlott fel az érintetteknek.

A fiatal férfi a barátnőjével él együtt, és csak nemrégen költöztek ide. „Szerencsére”, tette hozzá, mert így még nem jutottak el odáig, hogy a fagyasztójukat is feltöltsék. A másik szerencséjük, hogy van meleg vizük, mert a gázkazánban ég az őrláng. Akiknek villanybojlerük van, most csak hideg vízben fürödhetnek.

A legrosszabb – ezt már egy közeli köszörűs mondja a sötét boltjában –, hogy nem kapnak semmilyen információt arról, mi van, és mikor lesz végül áram. Csak a rádióból meg az internetről tudják, hogy az Elmű szóvivője azt mondta, nem szivattyúznak tovább, megvárják, míg magától leapad a víz.

Az ő üzlethelyisége földszinti, így az özönvizet megúszta. Most azért nyitott ki, mert áram híján is tudják végezni a munkájukat, legalábbis részben: a telefonos rendeléseket fel tudják venni, a házakhoz is kijárnak zárakat cserélni, és fogadják a hozzájuk érkező javítanivalókat.Az Izabella utcában az áramszünettel sújtott részen egy kerékpárbolt is nyitva van, ketten is ültek a pultnál a teljesen sötét, de száraz boltban. Ők igazából csak a csodára várnak, mert a kasszájuk sem működik az áramszünet miatt. Egyikőjük azt mondta, azért vannak ott, hogy amikor visszajön az áram, nehogy valamilyen probléma legyen, vagy esetleg befolyjon a pincehelyiségbe berendezett boltjukba a víz.

Van egy másik boltjuk is a városban, szintén egy pincében, ott a hétfői esőzés nagyobb károkat okozott, mert alulról és felülről is dőlt be a víz. Így a plafonon a gipszkartont is le kell majd cserélniük. Sok árujuk is elázott, ezek egyenként nem érnének olyan sokat, de „sok kicsi sokra megy”.

A köszörűs közben azt meséli, hogy kedden egy férfi rohant az egyik boltból a másikba, hogy hátha valahol van egy működő hűtő, ugyanis cukorbeteg, és az inzulinját muszáj lenne hidegen tartania.


Az a baj, hogy nem megy körbe egy kocsi egy hangosbeszélővel, vagy nincsenek kiakasztva táblák, hogy mit tehetnének, mire számíthatnak, hova fordulhatnak. Pedig a választások előtt tele tudják plakátolni a várost

– tette hozzá.

A boltja melletti tánc- és edzőterem nem úszta meg a vizet, éppen szivattyúznak, amikor ott jártun. A tulajdonosa azt mondta, a pincehelyiség teljesen elázott, a laminált padló a 60 centiméteres víz tetején úszott. A lenti gépekben is lett kára, de van biztosítása.

Ő a vihar után egyből hívta a tűzoltókat, de ott azt mondták neki, hogy sajnos csak nagyon soká tudnak hozzájuk kiérni, mert vannak fontosabb helyiségek is, ahonnan ki kell pumpálniuk a vizet. Ezért láttunk mi is mindenhol csak civil munkásokat, az Elmű munkatársait vagy a tűzoltókat nem – mondta.

Szerinte egyébként rendesek voltak a tűzoltók, mert ma felhívták, hogy most tudnának kimenni hozzá, de ekkorra már felbérelt egy brigádot.


6. kerület, beázás, elektromos hálózat hiba


Az Elműnél neki sem mondtak semmi biztatót, így a céget inkább arra kérte, ajánljanak neki egy szakembert, akit kihívhat, hogy áramtalanítsa az üzlethelyiségét. Nehogy még víz alatt legyen a konditerem, és megrázzon valakit az áram, amikor visszakapcsolják. Segítettek is neki, azóta egy villanyszerelő már meg is oldotta a problémát.

Az utcában úgy tudják, hogy a házakat árammal ellátó generátor egy újabb építésű ház pincéjében van a Szív utcában. Elmentünk oda is, a pincegarázsból éppen szivattyúzták ki a vizet. Egy munkás azt mondta, nagyjából egy méteres víz volt az autókkal teli garázsban, csak az a baj, hogy folyamatosan szivárog vissza a szomszédos házak falain át.

Arról nem tudott, hogy tényleg ott van-e a generátor, a közös képviselőhöz irányított minket. Őt nem találtuk, valószínűleg sebtében intézkedett éppen valahol – a háztömb egyik lakója szerint ugyanis csak szerdán délelőtt döbbent rá, hogy áll a víz a pincében.

Ezt mondjuk kicsit nehéz elhinni, hiszen egyrészt több kocsi is parkolt lent a munkások szerint, másrészt a többszintes garázspincében hallani lehetett, ahogy az alattunk lévő emeleten a hullámok még szerdán délben is ütemesen csapkodják a falat.