Hol bokszutca állott, most kőhalom

Fotó: Hungaroring Sport Zrt.

-

A héten elkezdődtek a felújítási munkálatok a Hungaroringen, az újraaszfaltozás az első, de elengedhetetlen lépés a felújítás folyamatában, amelynek során felmarják és újraaszfaltozzák a 4381 méteres aszfaltcsík felső, úgynevezett kopórétegét és kicserélik a rázóköveket - adta hírül a Hungaroring Sport Zrt.


„A mérési munkálatok már a múlt héten elkezdődtek, az elmúlt két napban pedig a munkagépek is megindultak a bokszutcában és a pályacsíkon” – kezdte Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.


„Az újraaszfaltozás a felújítás kötelező lépése, hiszen az aszfalt nagy része harmincéves, egyszerűen muszáj lecserélni.

Ha az időjárás is engedi, az aszfaltozással még a tél beállta előtt végzünk, és tavasszal már csak az utómunkálatokra lesz szükség, de ha hirtelen hidegre fordul az időjárás, tavasszal akkor is be tudjuk fejezni a munkát. Az április 24-i túraautó-világbajnoki futam lesz az első nemzetközi verseny az új aszfalton, amelyet természetesen már korábban szeretnénk tesztelni.”


Két hónapja még Forma-1-es autók, most munkagépek közlekednek a bokszutcában


Gyulay Zsolt azt is elárulta, hogy a tervek szerint a felmart aszfaltot újrahasznosítják: a Hungaroringen belüli utak és a környékbeli települések úthálózatának javítására. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kérésére két kanyarba, a négyesbe és a tizenegyesbe speciális, dupla szélességű, kísérleti rázókő kerül majd, ami a rázókő-műfű kombinációt váltja ki, és nem csupán a Formula–1-es versenyzőknek, hanem például a motorosoknak is kedvez. A hungaroringi munkálatok során először a rázóköveket és a szegélyköveket cserélik ki, azután marják fel a teljes pályacsíkot és aszfaltozzák újra a kopóréteget. A felújítás első lépésének összköltsége előreláthatólag több mint 500 millió forintra rúg.


Gyulay Zsolt szerint újrahasznosítják az aszfaltot


Hamarabb kezdődik a vébé

Közben a melbourne-i futam szervezői közölték, hogy április 3-ról március 20-ra hozták előre a versenyt, tehát az eredetileg tervezettnél két héttel korábban kerül sor jövőre a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjra a Forma-1-es világbajnokságban. Az előzetes versenynaptárban még számos módosítás várható addig, amíg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) motorsport világtanácsa Párizsban véglegesnek nem nyilvánítja a programot.