Hoki-vb: a feljutás az álom, a kiesés a rémálom

Fotó: Földi Imre / Földi Imre

HÁTTÉR

Minden játékosától a maximumot várja Rich Chernomaz, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya a vasárnap kezdődő gojangi divízió I/A-világbajnokságon, és akkor - szerinte - még a világelitbe jutás sem elérhetetlen.


A kanadai szakember elmondta: van egy álom, a feljutás, van a realitás, a harmadik-negyedik hely, és van a rémálom, vagyis a kiesés. "Egyszerre kell megfelelni egy roppant erős torna elvárásának és a fiatalításnak. Hét nap alatt öt komoly csata vár ránk, nem lehet üresjárat. Úgy kell játszanunk, hogy ne tudjon minket senki sem hibázásra kényszeríteni" - nyilatkozott az MTI-nek a kapitány. Chernomaz kitért rá, hogy a múlt vasárnapi, szlovénok elleni felkészülési mérkőzésen kijött a fáradság a csapaton, hiszen mindenki keményen edzett az előtte lévő héten. Ugyanakkor biztos benne, hogy a dél-koreai vb-n már ilyen gondok nem lesznek. Az öt vb-ellenfél közül egyedül a házigazda dél-koreaiakkal szemben pozitív a mérlege a magyar csapatnak, ugyanakkor az egymás elleni utolsó összecsapáson a rivális Budapesten tudott győzni. Az ázsiai gárdának ez az egyetlen sikere a magyarok ellen. A dél-koreai hoki azóta fejlődik látványosan, hogy eldőlt, az országban rendezik majd a 2018-as téli olimpiát, így jut támogatás a sportág fejlesztésére is. Az ukránok 2008-ban Szapporóban – éppen a magyarok elleni vereség miatt – nem tudtak visszakerülni az elitbe, és azóta is csak próbálkoznak. Most újra jó csapatuk van, több honosítottal megerősítve. A szlovénok és az osztrákok a szocsi téli olimpián is szerepeltek. Ugyan most NHL-es sztárjaik hiányozni fognak, de főleg előbbiek a torna esélyeseinek számítanak, vasárnap simán, 4-0-ra győzték le a Chernomaz-csapatot. Az osztrákok sorozatban 13 alkalommal nyertek a magyarok ellen, legutóbb szombaton büntetőkkel. A japán válogatott vb-ken mindig szoros meccset vív a magyarokkal, tavaly Budapesten 1-0-ra nyertek a magyarok. Ami a magyar csapatot illeti, Chernomaz elmondta, szeretne alapvetően védekező felfogású csapatot pályára küldeni, és mindenkinek bírnia kell a sorozatterhelést. Bár nem mondta ki, gyaníthatóan ennek esett áldozatul az aktívak között válogatottsági rekorder Ladányi Balázs, aki 38 évesen már nem illett a képbe, és így 19 év után először hiányzik vb-ről. A kapitány azt szeretné, ha meccsenként legalább két támadósor veszélyes lenne az ellenfél kapujára, hozná a gólokat, a többieknek pedig az eredmény tartása lenne a feladata. "A legfontosabb a védekezés, valamint a kapusteljesítmény, és emberhátrányban is kell még fejlődnünk" - jegyezte meg Chernomaz.A program (magyar idő szerint):

április 20., vasárnap: Ukrajna-Ausztria 5.30 Japán-Szlovénia 9.00 Koreai Köztársaság-Magyarország 12.30 április 21., hétfő: Ausztria-Japán 5.30 Magyarország-Ukrajna 9.00 Szovénia-Koreai Köztársaság 12.30 április 22., kedd: szünnap április 23., szerda: Szlovénia-Magyarország 5.30 Ukrajna-Japán 9.00 Ausztria-Koreai Köztársaság 12.30 április 24., csütörtök: Szlovénia-Ukrajna 5.30 Magyarország-Ausztria 9.00 Japán-koreai Köztársaság 12.30 április 25., péntek: szünnap április 26., szombat: Magyarország-Japán 5.30 Ausztria-Szlovénia 9.00 Koreai Köztársaság-Ukrajna 12.30 Az első két helyezett jut fel a 2015-ös csehországi elit vb-re, az utolsó pedig jövőre a divízió I/B-ben szerepel. A vb-t a 3400 férőhelyes, 2005-ben átadott gojangi arénában rendezik. Az ellenfelekkel szembeni mérleg (magyar szemszögből): Koreai Köztársaság: 11 mérkőzés, 9 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség (87-32) Ukrajna: 17 mérkőzés, 3 győzelem, 14 vereség (24-74) Szlovénia: 24 mérkőzés, 4 győzelem, 2 döntetlen, 18 vereség (57-97) Ausztria: 40 mérkőzés, 7 győzelem, 2 döntetlen, 31 vereség (94-180) Japán: 23 mérkőzés, 9 győzelem, 14 vereség (66-91)