Hogyan vegyünk porszívót? És hogyan használjuk?

Fotó: Photononstop / EURASIA PRESS

-

A Buksza porszívókörképéből kiderül, mennyiért porszívózunk, mennyit lehet spórolni, és ehhez képest hogyan választunk a vásárlásnál.


Porszívóügyben nagyjából a félidőnél járunk. Másfél évvel ezelőtt (2014 szeptemberében) lépett életbe egy uniós szabályozás első lépcsője, amely kitiltotta az 1600 wattnál erősebb készülékeket a piacról. És durván másfél év van hátra a következő intézkedésig, amely alacsonyabb fogyasztású, halkabb és tartósabb porszívókat enged csak az uniós piacra.


Wattok, kilowattórák, limitek és társaik

Viszonylag egyszerű készülék porszívó, mégis, a fogyasztását szabályozó uniós irányelvben húsz különféle porszívófajtát határoznak meg (például van hibrid, egyenértékű, ipari, vagy kereskedelmi is). A „választékot” tovább bővítette a fent említett szabályozás, amely nemcsak a sokat fogyasztó gépeket tiltotta ki, de a maradékot olyan energiacímkékkel különítette el, amelyek a mosógépekről vagy a hűtőszekrényekről korábban is ismerősek lehettek.

2017. szeptember 1-től azonban újabb gépekre vár kitiltás, maximum 900 wattos készülékeket árulhatnak majd a kereskedők. Mindez érzékelhető hatással lehet a villanyszámlánkra is. Amíg egy 1600 wattos teljesítményű porszívó – egy 87 négyzetméteres lakás 50 kiporszívózásával számolva – évente 62 kilowattórát fogyaszt, a 900 wattos készülékek 43 kilowattórát szívhatnak el évente.



Mennyiért porszívózunk?

Ez persze az elmélet, a valós fogyasztást nehéz megbecsülni. A porszívók fogyasztása ugyanis jelentősen eltérhet egymástól, és azt sem lehet pontosan tudni, hogy milyen a magyarországi eszközök átlagos életkora. Ha a 62 kilowattórás becsült maximumot vesszük, az éves porszívózási költség – a KSH által mért áramár alapján – alig 2300 forintot tesz majd ki, egy-egy művelet pedig 45 forintba kerül.

Ez első látásra nem vészes összeg, ám összességében már jól kimutatható lesz a különbség. Az uniós szabályalkotók becslése szerint a 2005-ben 288 millió darabos európai porszívó-állomány összesen 18 terawattórás fogyasztása 2020-ra közel a duplájára – 34 terawattórára – növekedett volna, ha nem tesznek semmit. A korlátozással és a porszívócímkék bevezetésével pedig szerintük a teljes, 2020-ban várható fogyasztást 19 terawattórával lehet majd mérsékelni.


A terawattórával nehéz mit kezdeni, de ha a magyar áramárral számolunk, a megtakarítás 700 milliárd forintos tételt jelent uniós szinten. (Ez csak elméleti összeg, hiszen az áramdíjak eltérőek az uniós országokban.) Ami viszont Magyarországot illeti: 4 millió háztartással és a Buksza által kalkulált 2300 forintos kiadással számolva évente 9,2 milliárd forintot porszívózunk el.


Nem csak a teljesítmény számít

A jelenlegi 1600 wattos és a másfél év múlva érkező 900 wattos korlát fontos, mert befolyásolja a készülék hatékonyságát a takarítás során, de sokkal lényegesebb, hogy mekkora az adott készülék szívóteljesítménye.


A háztartásigép-gyártókat tömörítő Ceced Egyesülés szerint a készülékben lévő motor, a vákuumot előállító járókerék kialakítása, a levegővezetés útvonala, a szűrőrendszer kialakítása, a szívócső és a tartozékok minősége és kialakítása mind-mind szerepet játszik abban, hogy a porszívó hogyan takarít.

Éppen ezért fontos, hogy vásárlás előtt kérjünk információt az üzletben arról, hogy a kiválasztott porszívó milyen szívóteljesítménnyel rendelkezik. A gyártók, kereskedők ugyanis ezt ritkábban tüntetik fel. Egy 4-5 tagú, esetleg háziállatokkal egy nagyobb lakásban élő család esetében indokolt lehet a nagyobb szívóteljesítmény, míg 1-2 személyes háztartásnál elég lehet a 3-400 wattos készülék is.

Mivel a maximális fogyasztás és szívóteljesítmény sem határozza meg pontosan egy porszívó hatékonyságát, ezért létrehoztak külön erre egy mutatót, a dpu-t. Ez érték megmutatja, hogy az adott készülék a mérés során mekkora mennyiségben volt képes eltávolítani a mesterséges szennyeződést. A számítás bonyolult, a lényeg az, minél magasabb a dpu-ban megszabott érték, annál jobban teljesít a porszívó.


Fogyasztás vs. teljesítmény

A porszívók között vannak kifejezetten alacsony fogyasztásúak is, az E.on évről évre versenyt rendez ezek kiválasztására. Az utóbbi évek eredményeiből is jól látszik az uniós szabály hatása.

A korlát életbe lépése előtt, 2012-ben és 2013-ban az 1600 wattos készülékeknek írták ki a versenyt, és a győztesek 100-150 kilowattórás (3,7-5,5 ezer forint) fogyasztással nyerték. A 2014-ben és 2015-ben 1200 és 1300 wattos indulók voltak, a legjobbak 27-35 kilowattórával (990-1300 forint) győztek. Ez azt is jelenti, hogy bár utóbbi készülékek maximális teljesítménye (1200-1300 watt) csak 20-25 százalékkal alacsonyabb, a fogyasztásuk kevesebb, mint harmada az 1600 wattos porszívóknak.

Mennyiért veszünk porszívót? Hány darabot?

A magyar porszívóvásárlók leginkább a teljesítmény, a készülék és a porzsák/portartály mérete alapján választanak, az ár, a garancia és a dizájn csak ezt követően jön szóba.

A magyar porszívópiacon (hivatalos nevén padlóápolási piacon) az alacsony árkategória a legnépszerűbb. A Media Markttól kapott adatok szerint az eladott porszívók háromnegyede 25 ezer forintnál olcsóbb, az eDigital pedig azt közölte, a porszívóknál az eladási átlagár 24,8 ezer forint.

A Media Marktban leginkább 1250-1599 wattos maximális teljesítményű gépeket keresik. Szánthó Balázs, a Media Markt store menedzsere azt mondta: „A vásárlóink általában ebben a szegmensben keresgélnek. Pedig ez felvett teljesítményt jelent és nem szívóerőt." Számít persze a kedvezőbb árfekvés is, hiszen az alacsonyabb teljesítményű, de magasabb szívóerejű gépek már egy magasabb árkategóriába tartoznak – tette hozzá Szánthó.

Az eDigitalnál az eladott porszívók 40 százaléka 1000 watt alatti, másik 40 százalék 1000-1600 wattos, a fennmaradó 20 százalékot pedig a raktáron maradt, 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívók adják. Az elmúlt években egyre népszerűbbé váló robotporszívók teszik ki a forgalom 10-15 százalékát.

Arra, hogy tavaly hány darab porszívót adtak el, a Media Markt nem adott választ, annyit közöltek, hogy Magyarországon körülbelül 393 ezer porszívót vesznek a magyarok. Az eDigital pedig kérdésükre azt mondta, hogy 24,2 ezer készüléket értékesítettek.



A Buksza az eladott porszívók megbízhatóságáról is érdeklődött. Az eDigitalnál azt mondták, a porszívók 1 százalékánál kell érvényesíteni a garanciát. Persze az is világos, a porszívók nem örök életre szólnak. Szánthó Balázs ezzel kapcsolatban annyit mondott, az alkatrészek 4-5 év alatt elhasználódnak, és sok esetben ezek pótlása drágább, mint egy új készülék vásárlása.


Takarékosabbak, halkabb, tartósabbak

2017-től nem csak a teljesítménylimitek változnak, hanem barátságosabb porszívókat kapunk a polcokra.
  • A porszívók hangja (szakszóval: teljesítményszintje) legfeljebb 80 db(A) lehet, por-visszabocsátásuk pedig maximum 1 százalék lehet
  • A porszívómotornak legalább 500 órát kell teljesítenie, de nemcsak a motornak, hanem a gégecsőnek is tartósnak kell lennie (a pontos szabály: „a gégecsőnek 40 ezer alak változott állapotban elszenvedett rezgési ciklus után is használhatónak kell maradnia”)


A Ceced Egyesülés több megfontolandó tanácsot is ad a porszívózáshoz és a készülékvásárláshoz.

  • Mielőtt belevágunk, ellenőrizzük, hogy a porszívó jól szív-e, és ha nem, akkor nézzük meg, hogy a porzsák a helyén van-e, illetve ha megtelt, cseréljük, vagy ürítsük ki.
  • Ha a porszívózás megkezdése előtt egy kis mosószert felszívatunk, akkor a porszívózás után az egész lakás kellemesen fog illatozni. Ugyanez a hatás, ha néhány csepp illatos olajat csepegtetünk a porzsákra.
  • A lakásfestés után a kárpitozott bútorokat is alaposan ki kell porszívózni, ha szükséges, tisztítógéppel vizesen kitisztítani.
  • Ajánlatos illatkapszulát helyezni a porzsákba, ezáltal a lakás levegőjét a porszívózással egyidejűleg felfrissítjük.
  • A porszívót a takarítás befejezésekor szét kell szedni. Ellenőrizzük, hogy a szívócsövekben nem maradt-e valami, nézzük meg a porzsákot, ha szükséges cseréljük üresre, majd egy porronggyal töröljük le a külsejét.
  • Időnként (ha a használati útmutató mást nem ír, félévenként) a porszűrőt ki kell cserélni. Amennyiben ez nem történik meg, egy idő múlva port fúj ki a porszívó, és nem lesz hatékony a porszívózás. Nem érdemes kimosni és úgy visszatenni, ugyanis mosás után már nem lesz ugyanaz, változik a szerkezete, nő a légellenállása, csökken a hatásfoka. Cseréljük ki!
  • Szőnyegből az állatszőrt porszívózással és nedves ruhával távolíthatjuk el. A szőnyeget először alaposan kiporszívózzuk, majd puha, nedves ruhával vagy szivaccsal áttöröljük. Ha kutya vagy macska van a háznál, gyakrabban, de legalább hetente egyszer takarítsuk le a szőnyeget. Ha már állatszőrről van szó, a hatékony megoldás az úgynevezett turbókefe.


Tetszett a poszt? A Bukszát a Facebookon is lehet kedvelni!

Buksza-posztok az utóbbi napokból, hónapokból:

Hogyan vegyünk hűtőgépet?

Hogyan vegyünk mosógépet?