Hogyan újítható meg a világ legrosszabb iskolarendszere?

Forrás: PAGEO

-

Szokatlan módszerrel látott neki az oktatási rendszerek megújításának Sandy Speicher, aki Budapesten beszél tapasztalatairól.


Mi a közös a világ egyik elit egyetemében, a Stanfordban és a perui közoktatásban? Mindkettő megújításában részt vett Sandy Speicher, aki november 12-én a Bálnában tart előadást a PAGEO Klub rendezvényén. A kutató itt arról is beszél, hogy újításai mennyire alkalmazhatók más területeken – akár Magyarországon is.

Az oktatási rendszerek megújításakor Sandy Speicher a design thinking, azaz a design-gondolkodás eszközeit hívja segítségül. Cége, az IDEO alapvetően a dizájn és az innováció terén működik, ám túllépnek az egyszerű termékfejlesztéseken. Sandy az IDEO oktatási részlegének ügyvezetőjeként innovatív és hiánypótló oktatási rendszerek kifejlesztésén dolgozik, amelyek nem csak a tehetségek gondozását teszik hatékonyabbá, de a helyi társadalmi problémákra is igyekeznek megoldást találni.

Egyik legnagyobb projektje Peru oktatáspolitikai reformja volt, ahol a világ egyik legrosszabb iskolarendszeréből sikerült egyszerre az eltérő igényeknek megfelelő, ugyanakkor megfizethető oktatást kialakítani. Emellett szegény gyerekek iskoláztatásán dolgozott Indiában, San Franciscóban pedig a digitális technika oktatásbeli alkalmazását erősítő fejlesztésben és az közétkeztetés újragondolásában vett részt. Az utóbbi időben a Carnegie Corporation „100k in 10” projektjének elindításán dolgozik, amelyet Bill Clinton a társadalmi változások új modelljének nevezett.

A design thinking fontos része az is, hogy a tervezésbe nem csak döntéshozókat vonja be, az érintetteket is. Az oktatási fejlesztések esetében a tanárokat, a szülőket és a tanulókat egyaránt. Ez az elgondolás az alapja a Sandy Speicher által elindított Design for Change (Design a változásért) versenynek, amely a világ minden tájáról vonzza azokat a diákokat, akik a saját közösségük társadalmi változásait serkentő megoldásokon dolgoznának. Ehhez egy módszertani anyagot is összeállított, amely ingyenesen letölthető, és a tanárok bevonását segíti.

Sandy Speicher budapesti előadása a PAGEO internetes oldalán élőben is követni lehet.