Hogyan nyerjünk egy Ferrarit számítógépes játékkal?

Fotó: Getty Images / Miguel Villagran / Getty Images / Miguel Villagran

-

Talán még nem hallott az e-sportokról, pedig sokan megélnek belőle, de még többen követik és játsszák.


Egy jó Counter-Strike játékosért még nem adnak annyit, mint egy világklasszis focistáért, megélni viszont már ő is megél a szenvedélyéből. Az e-sportok nem járnak több mozgással, mint a sakkozás, mégis milliók nézik a közvetítéseket. Thresh-1 A fordulópont, amikor már a játékosok nem csak a haverokkal együtt játszottak, hanem már többek előtt, és ezért még pénzt is keresnek 1997-ben volt. Ekkor —ahogy az Economist írja — a Tresh néven ismert Dennis Fong megnyerte John Carmack játékfejlesztő guru Ferrari 328-asát azzal, hogy mindenkinél jobban játszotta a Quake-et. Azóta profi játékosként már nyugdíjba vonult, de az ő példája mutatta meg, hogy az embereket érdeklik az e-sportok és ebből még meg is lehet élni. Ő például pályafutása alatt 100 ezer dollárt gyűjtött össze vele. Azóta játékosokat is kiszolgáló startupokat alapít.


Játékosok százai próbálnak profikká válni

A profivá válás első lépcsője a rengeteg kis online torna, néhány 10 vagy 100 dolláros nyereményért. Ha itt kitűnik egy játékos, akkor tovább léphet a meghívásos nagy ligákba, mint az Electronic Sports League Európában vagy az amerikai Major League Gaming. Ezeket a versenyeket online több százezer versenyző követi nyomon, és itt a nyereményalap is sokkal magasabb. Az épp zajló Dota 2 verseny összdíjazása több mint hatmillió dollár. A legnagyobb pénzt a nyertes csapat viszi haza. A szervezők sokszor ráadásul pont azok a cégek, akik a játékot fejlesztették. Rengeteg pénzt ölnek a tornák levezénylésébe, mert ezzel a játék presztízse jóval megnőhet. A versenyek mellett az is emlékeztet egy rendes sportra, hogy eredményt itt is csak rengeteg energiával lehet elérni. Dél-Koreában még csapatházakat is létrehoztak, ahol a lényeg, hogy edzők és mindenféle más dolgok segítségével a játékosok akár 10 vagy annál is több órát gyakorolhassanak naponta.


Hangulatosak az ilyen versenyek


Egy profi játékos élete akár egy profi sportolóé

A legjobbak több mint félmillió dollárt is összeszedhetnek pályafutásuk alatt a versenyek nyereményeiből, fizetésből és szponzorációból. Miután nyugdíjba vonulnak sem áll meg az élet. Sokan az átlagemberek életét élik, persze kihasználva sportolói múltjukat. Így tett a korábban említett Dennis Fong is. Vannak, akik a későbbiekben is a játékban szerzett tapasztalataikat használják fel. Így néhányan a versenyeken szakkomentátorkodnak, néhányan feltörekvő játékosok edzőjévé válnak. Egyesek saját maguk által feltöltött videókon adnak a játékhoz tanácsokat, elemeznek meccseket. Ez utóbbit is elősegíti, hogy létrejöttek olyan streaming szolgáltatások mint a Twitch.tv vagy a magyar fejlesztésű Ustream.Állítólag ezek voltak a tavalyi év legszebb pillanatai a League of Legendsben


A közvetítés sem rossz üzlet

Volt már szó arról is, hogy ne csak online, hanem tévécsatornákon is legyen közvetítés, hiszen a nagy ligák meccseit akár 170 országból is nézik. A tévéadók viszont még nem adták be a derekukat, mert ilyen műsorok közvetítése nagyon drága lenne, viszont nem biztos, hogy ehhez elég néző is társulna. Az online közvetítés sokkal olcsóbb, ennek még a Google szerint is lehet jövője, ami abból is látszik, hogy a Youtube-on keresztül akarják most felvásárolni a Twitch.tv-t, ami havi 45 milliós látogatottságával (és egymillió felhasználóval) kizárólag ilyen játékok streamelésével foglalkozik.


Reakció a Twitch.tv felvásárlásához