Hogyan kell nyilatkozni az 1%-ról – itt 100 %-ban megtudhatja

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Véghajrában az 1%-os kampány. Szerkesztőségi körkérdésünk alapján még mindig több kollégának nem világos, pontosan hogyan is működik a személyi jövedelemadó, az szja 1%-ának jótékony felajánlása. A VS.hu Nagy civil tesztje is segít az eligazodásban.


Mivel azonban 1997-óta szabadon rendelkezhetünk adónk 1+1%-ról, 17 év távlatából, nem szívesen valljuk már be, hogy még mindig nem értjük a rendszert. Nem tudjuk, hol, hogyan és milyen papírt kell kitölteni? Ha ön sem merte megkérdezni, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Mi ez?

A személyi jövedelemadó egyik 1%-át mindenki felajánlhatja valamelyik történelmi egyház vagy kiemelt költségvetési cél megvalósítására. Ez az a döntés, ami sokakban úgy él, mint a „katolikus egyház vagy parlagfűirtás” örök dilemmája. A másik 1%-ot pedig  annak a civil szervezetnek adhatjuk, amelyiknek csak akarjuk. Feltéve, ha az jogosult 1% gyűjtésére.

Miért fontos a második 1%?

Az adózók felajánlásai fontos bevételi forrást jelentenek a szervezeteknek, a törvény megszületése óta mintegy 90 milliárd forinttal támogatták a civil szférát. A szervezetek a befolyt összeget felhasználhatják tevékenységük támogatásához és céljaik eléréséhez.

Én is felajánlhatom a személyi jövedelemadóm 1 %-át?

Aki adót fizet, és jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti vagy részletfizetési, illetve fizetési halasztási engedélye van a NAV-tól, az nyilatkozhat az 1%-ról.

Meddig és hogyan lehet beküldeni a rendelkező nyilatkozatokat?

Két lehetőség van: A. Munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolva 2014. május 10-ig a bevallás részeként a 1053. és 1053E számú bevallás „Egysza” lapjának kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve a munkáltatónak átadva. B. Különálló rendelkezési nyilatkozatát önállóan 2014. május 20-ig egy lezárt, adóazonosító adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán, személyesen vagy elektronikus úton is eljuttathatja az adóhatósághoz. A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány. Vigyázzon, ha május 20-a után küldi be a rendelkező nyilatkozatot, az nem lesz érvényes!

Mit kell tartalmaznia az adózó nyilatkozatának?

A magánszemély nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának egy százalékáról egy civil szervezet javára. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát, és tartalmazhatja (de nem kötelező!) a szervezet nevét is. Csak egy civil szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni, és a befizetett adó 1%-áról csak teljes egészében lehet rendelkezni. Ezen kívül fontos, hogy a borítékra írja fel a nyilatkozó a nevét, lakcímét és adóazonosító jelét, valamint írja alá a boríték ragasztási felületét.

Még mindig nem tudja elképzelni?

Valahogy így működik:

Még mindig nem tudja elképzelni?

Így néz ki a nyilatkozat. Ahol a számokat látja, oda másolhatja be a kiválasztott szervezet adószámát. Például a VS Nagy civil tesztjéből kimásolhatja. De kitöltve általában le lehet tölteni a gyűjtő szervezet honlapjáról is. Egy százalék nyilatkozat űrlap

Mi a helyzet a másik 1%-kal?

Az egyházakkal és a kiemelt költségvetési irányzattal kapcsolatosan külön kell nyilatkozni a polgárnak. 2009 óta parlagfűirtás helyett Nemzeti tehetség program van.

Kíváncsi mekkora szja-nak egy százaléka, mekkora összeget ajánlhat fel?

Adja meg havi bruttó jövedelmét, éves adóalap csökkentő összegét és számolja ki adójának egy százalékát 2014-es jogszabályok alapján itt!

Nem tudja, kinek adja fel adójának egy százalékát?

Töltse ki a Nagy civil tesztünket, ennek révén megtudhatja, melyik közügy önnek a legfontosabb! A kitöltés után az Ön értékrendjének leginkább megfelelő ügyek, projektek és társadalmi célok között válogathat majd. Ha itt nem talál megfelelő szervezetet, az adhat.hu oldalon több mint 10 000 szervezet között böngészhet. Szakértő: NIOK Alapítvány