Hogy lesz groteszk fantázia az abortuszból?

Fotó: citizenside.com / CITIZENSIDE/JERRY BURCH

-

Az egészségügyi intézmények mindig is veszélyes munkahelynek számítottak, az amerikai abortuszellenes mozgalom szélsőségesei azonban új szintre emelték a kockázatokat. Bár a Legfelsőbb Bíróság 1973-as döntése óta legális az abortusz az Egyesült Államokban, az amerikaiak közül néhányan még mindig ölni tudnának a meg nem született magzatokért. Egyesek pedig ölnek is. A Planned Parenthood elleni támadások statisztikája egészen ijesztő.


Nincs több babatestrész!

Ezt a bizarrnak tűnő mondatot kiabálta Robert Lewis Dear, miközben elszánt lövöldözésbe kezdett a Planned Parenthood (kb.: Tervezett Szülőség) elnevezésű, állami támogatású nonprofit egészségügyi intézmény Colorado Springs-i klinikájánál. Ez volt évek óta a legsúlyosabb támadás, amely amerikai abortuszklinikát ért, két rendőr és egy civil meghalt, kilencen megsebesültek. A motivációiról egyelőre csak annyit lehet tudni, amennyi ebből a kiáltásból kikövetkeztethető, de nagy logikai ugrásokat nem kell tenni ahhoz, hogy az abortuszklinikánál elkövetett ámokfutását abortuszellenes nézetekkel, a „babatestrészek” felemlegetését pedig egy hamis, a hálózatot lényegében szervkereskedelemmel megvádoló videofelvétellel kapcsoljuk össze, amely hónapok óta hergeli az abortuszvitába általában nagy fordulatszámon bekapcsolódó amerikai közvéleményt.

Az Egyesült Államokban az iskoláktól kezdve a mozikon és bevásárlóközpontokon át egészen a templomokig rengeteg meglepő helyszínt választanak az ámokfutók arra, hogy egy-egy kiadós lövöldözéssel nyomatékot adjanak a fegyvertartási jogaiknak. A helyszínválasztás azonban egyiknél sem olyan szisztematikus, mint a Planned Parenthood esetében. A klinikáit lényegében a hálózat megalakulása óta érték különböző intenzitású támadások – a támadók néha csak a telefonokat rongálják meg, máskor viszont lőnek, mint a múlt héten Robert Lewis Dear.


Robert Lewis Dear


Semmi sem drága

Van abban valami érthetetlen, hogy miért pont egy – terhességmegszakítással egyébként csak mellékesen foglalkozó – klinika a fenyegetések és a támadások célpontja már évtizedek óta. Pontosabban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Robert Lewis Dear mostani ámokfutását megelőzte egy egészen durva lejárató kampány. Az egyik abortuszellenes csoport, a Center for Medical Progress néhány hónapja dobott be a témára nagyon érzékeny amerikai köztudatba néhány hamis videofelvételt, amellyel azt akarta bizonyítani, hogy a Planned Parenthood munkatársai magzatok testrészeivel kereskednek – ebből született Robert Lewis Dear elsőre enigmatikusnak tűnő felkiáltása is.


Robert Lewis Dear a maga módján valószínűleg a magzati szövetek kutatására utalt, ami amúgy létező kutatási terület, többek között ennek köszönhetjük a gyermekbénulás elleni oltást, és a kutatók ettől remélnek ellenszert a rákra, a cukorbetegségre, a HIV-fertőzésre, az ALS-re vagy éppen az Alzheimer-kórra. A Planned Parenthood a közleménye szerint két államban – a hálózat egészségügyi központjainak az egy százalékában – opcióként ajánlja fel a szövetadományozás lehetőségét azoknak a nőknek, akik élni szeretnének ezzel.

Annak ellenére, hogy a videókról kiderült, hogy hamisak, és manipulálták őket, a kampány hevében égő politikusokat különösen feltüzelték: a republikánusok folyton szóba hozták: megengedhetetlen, hogy az abortuszklinikákon „gyanús tevékenységeket” folytassanak, nem is szólva az abortuszokról, a demokraták pedig azt sulykolták, hogy megengedhetetlen, hogy a Planned Parenthood hálózatának a működése veszélybe kerüljön.

A Planned Parenthood ellen nemcsak lejárató, hanem uszító kampány is indult, a Twitteren konkrétan pénzjutalmat ajánlottak fel annak, aki végez az intézménynek a felvételen látható munkatársával. A reakcióból ítélve a kampány hatásos volt. Az elmúlt hónapokban a Planned Parenthood négy klinikáját is felgyújtották, több épületet pedig megrongáltak. Minthogy 2014-ben egyetlen gyújtogatást jegyeztek fel, 2013-ban pedig egyet sem, joggal lehet arra következtetni, hogy a meghamisított videók megjelenése után felpörögtek az események, és ezek nem teljesen függetlenek a felvételektől.


Mi ez a hálózat, és mire jó?

A Planned Parenthood egy 59 fiókból és 700 klinikából álló nonprofit egészségügyi hálózat szerte az Egyesült Államokban. A hálózat néhány intézményében abortuszt is végeznek, a Planned Parenthood elnevezés pedig – annak ellenére, hogy egészen széles körű ellátási palettát nyújtanak a pácienseknek – eggyé forrt az abortusszal, ennek megfelelően minden társadalmi, politikai és családi vitában előjön.

A hálózat alapjait egy bizonyos Margaret Sanger nővér rakta le még 1916-ban: Brooklynban nyitotta meg az első családtervezési központot az országban. A kezdeményezés horderejét jelzi, hogy ebben az időszakban a fogamzásgátlás és az abortusz is törvénytelennek számított. Le is tartóztatták, és 30 nap börtönre ítélték. A bíró az ítélet indoklásában többek között arról értekezett, hogy egyetlen nőnek sincs joga úgy közösülni, hogy közben nem számol a terhesség lehetőségével.

A következő évtizedekben a fogamzásgátlásra vonatkozó tiltás még érvényben volt ugyan (csak a hatvanas években vonták vissza teljesen), de nem különösebben vették figyelembe. A hetvenes évekig kellett azonban várni, hogy a Planned Parenthood egyik klinikája az abortusz lehetőségét is felkínálja. Ehhez szükség volt arra is, hogy a Legfelsőbb Bíróság 1973-ban a Roe v. Wade ügyben kimondja, hogy az abortusz legális, a részletes szabályozását ugyanakkor tagállami hatáskörbe utalta. Bár a Legfelsőbb Bíróság jogilag látszólag pontot tett az ügy végére, az abortusz attól még hangsúlyosan politikai ügy maradt, és azóta is minden választási kampányban előjön.


A Planned Parenthood lelkeket rabol – hirdetik az abortuszellenes tüntetők


Az abortuszt ellenzők ugyanis egy olyan országban szeretnének élni, ahol az abortusz törvénytelen, a legfelsőbb bírósági döntés azonban egyelőre az útjukba áll, így egyelőre csak találékony módszerekkel próbálják nehezíteni az abortuszhoz való hozzáférést, arra alapozva, hogy minél nehezebb megszakítani a terhességet, annál kevesebb lesz a terhességmegszakítás. Ezért például mindent megtesznek, hogy ellehetetlenítsék a tömegek számára a hozzáférhető abortuszt biztosító Planned Parenthood szövetségi támogatását, vagy éppen tömegeket mozgósítanak, hogy blokád alá vegyék a klinikák bejáratát, egyfajta fizikai korlátot húzva így a nők és az abortusz közé.

A Planned Parenthood ma a legnagyobb hálózat az Egyesült Államokban, ahová a nők abortuszra bejelentkezhetnek, az elmúlt években az országban végrehajtott terhességmegszakítások nagyjából felét végezték a klinikáin. Az abortuszok ugyanakkor a Planned Parenthood egészségügyi szolgáltatásainak mindössze a 3 százalékát képezik. A 2013–2014-es jelentésük szerint országszerte 2,7 millió beteget láttak el, 42 százalékuk különböző nemi betegségek szűrésére és kezelésére jelentkezett be, 34 százalékuk fogamzásgátlás miatt kereste fel a klinikákat, ahol egyébként rákszűrést vagy éppen kolonoszkópiát is végeznek. Ez sem tántorítja el azonban az igazán elszánt abortuszellenes aktivistákat attól, hogy verbálisan vagy éppen fizikailag rátámadjanak azokra az emberekre is, akik mondjuk egy rákszűrés vagy egy terhességi vizsgálat miatt érkeznek a klinikára.Ez tényleg veszélyes munkahely

Meghökkentőnek tűnhet, hogy a Planned Parenthood dolgozói a kilenc halálos áldozatot követelő coloradói lövöldözés után ugyanúgy bemennek dolgozni, mint korábban, és segítenek a hozzájuk forduló nőkön. Ebben a dacos hajthatatlanságban benne van, hogy nem a mostani volt az első alkalom, hogy az abortuszellenes mozgalom egészen szélsőséges és erőszakos szárnyának a célpontjává lettek. A Planned Parenthood elleni támadások statisztikája egészen ijesztő. A vandalizmus mint véleménynyilvánítás gyakoribb ugyan – szinte rendszeresen előfordul, hogy megrongálják az orvosi eszközöket, telefonokat, számítógépeket, vagy éppen betörik az ablakokat – az elmúlt két évtizedben azonban a klinikák nyolc orvosát is megölték, 1976 óta több mint 200 alkalommal dobtak bombákat az épületekre vagy gyújtották fel azokat.

Benjamin David Curell 2013-ban például csak vörös festékkel öntötte le az egyik Indiana állambeli Planned Parenthood-klinika bejáratát tiltakozásul az ott végzett abortuszok miatt, Matthew L. Derosia viszont már egy terepjáróval hajtott neki az egyik minnesotai Planned Parenthood-épületnek 2009-ben. A hatóságoknak azt mondta, Jézus vette rá, hogy ezt tegye, és többször élt a „Zárják be az auschwitzi haláltábort!” fordulattal. Ebben a támadásban senki sem halt meg. Mások viszont jobban céloztak.


A megcsonkítás nem elég

Scott Roeder, aki 2008-ban lőtte le az egyik kansasi klinika orvosát, George Tillert, a bíróság előtt azzal védekezett, hogy a gyilkossággal csak a gyerekeket akarta megvédeni. A magát megtért kereszténynek tartó Roeder 1992-ben a 700-as Klub elnevezésű vallásos show-műsornak köszönhetően találta meg és fogadta el megmentőjének Krisztust. 1993-ban már meg is fordult a fejében Tiller meggyilkolásának a gondolata.

George Tiller jó ideje az abortuszellenes düh célpontja volt, egyike volt ugyanis annak a kevés orvosnak, aki a törvényi lehetőségeken belül a terhesség 21. hete után is végzett abortuszt. 1986-ban például bombát dobtak a klinikájára, 1993-ban pedig mindkét karján meglőtték, de ő folytatta a munkát. Scott Roeder a bírásági tárgyalásán bevallotta, hogy elgondolkodott több módszeren is, amivel ellehetetlenítette volna az orvos munkáját: felvetődött például, hogy esetleg egy karddal levágja a kezeit. Végül úgy döntött, hogy a doktor megcsonkítása nem elég, mert kéz nélkül még ki tudna képezni más orvosokat, ezért a meggyilkolása tűnt a legcélravezetőbbnek.

Scott Roedert végül 2010-ben ötven év börtönbüntetésre ítélték. Ő a börtönből továbbra is kitartóan fenyegeti az abortuszklinikák munkatársait.


Ez is terrorizmus

Az abortuszellenes gyűlöletbeszéd olyan fenyegetővé vált az elmúlt hónapokban, hogy az egyik választáspárti szervezet, a NARAL – még jóval Dear lövöldözése előtt – petícióban próbálta rávenni az FBI-t, hogy vizsgálja ki a gyújtogatásokat, és olyan kiemelt figyelmet szenteljen a bujtogatóknak és az elkövetőknek, mint amilyet a belföldi terroristák érdemelnek.

John Hickenlooper, Colorado állam demokrata kormányzója terrorista bűncselekményként emlegette a gyanúsított, Robert Lewis Dear gyilkos támadását, a Planned Parenthood munkába visszatérő dolgozói pedig még elszántabban állítják, hogy ebben a kontextusban a hálózat klinikáinak a bezárása egyet jelentene azzal, hogy a terror nyer.