Hogy lehet smink nélkül kibírni az űrben? És férfiak nélkül?

Fotó: RIA Novosti / Vladimir Pesnya

-

Mit is lehetne kérdezni néhány intelligens nőtől, aki az űrkutatás előremozdításán dolgozik? Egy úttörő munkát végző orosz csapat ízelítőt kapott a szexizmusból.


A héten hat orosz nő a tudomány szolgálatában magára zárta egy űrhajóutánzat ajtaját, hogy részt vegyen egy kísérletben annak kiderítésére, hogy egy csak nőkből álló legénység miként birkózna meg egy hosszabb űrutazás fizikai, társas és pszichológiai megpróbáltatásaival. A nyolc nap alatt tíz tudományos kísérletet végeznek, és szimulálják azt a stresszt és nyomást, amit egy holdutazás jelent. Napi másfél óra szabadidőt kapnak, ez alatt filmet nézhetnek, olvashatnak, beszélgethetnek. A 22 és 34 év közötti nőknek az orvostudomány, a biofizika és a pszichológia területén is van szaktudásuk. A kísérlet jövő hét csütörtökön ér véget, addig kamerák kereszttüzében dolgoznak a szimulációs űrhajón, és minden mozdulatukat tudósok és orvosok vizsgálják.Ez az első alkalom, hogy egy csak nőkből álló csapattal végeznek hasonló kísérletet. Eddig negyven nő járt az űrben – az orosz Valentyina Tyereskova volt az első 1963-ban, alig két évvel az első férfi, Jurij Gagarin után.

A mostani kísérletben tehát intelligens, a szakmájukban sikeres nők vesznek részt, a küldetés előtt tartott sajtótájékoztatón mégis olyan kérdéseket kaptak, hogy hogy fognak boldogulni smink nélkül, és mennyire bírják majd, hogy nincsenek férfiak körülöttük. Nem ez az első alkalom, hogy az űrkutatásban részt vevő nőket szexista kérdések találják meg. Jelena Szerovától, a Nemzetközi Űrállomásra érkező első orosz nőtől például arra voltak kíváncsiak, mennyire aggasztja, hogy nem tud majd hajat mosni az űrállomáson.