Hogy lehet lehallgatni Simont?

-

Az ügyészség állítja: a Simon-ügy kapcsán megjelent értesülések egy részéről nem is hallott. A VS.hu kérdésére azt is közölték, hogy a sajtóban egyetlen olyan információ sem jelent meg, amelyről kizárólag az ügyészség tudhatna, így a kiszivárogtatás vádját is hárítják.


Az elmúlt napokban több sajtóértesülés is „ügyészségi forrásokra” hivatkozott Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyében. Központi Nyomozó Főügyészség a VS.hu írásos megkeresésére arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hivatalos közlésein túl semmilyen más információt nem adott ki. Így több, a médiában megjelent hírről sincs információja. „Az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt Simon Gábor ellen a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyó nyomozás kapcsán több különböző médiumban folyamatosan jelennek meg az üggyel összefüggő információk. Az ügyészség hivatalos közlésein túl ezeknek a sajtóhíreknek nem az ügyészség a forrása” – írta válaszlevelében a VS.hu-nak Nagy Andrea, a főügyészség szóvivője. A szóvivő azt is határozottan cáfolta, hogy megjelentek volna olyan információk, amelyekről más forrásból ne lehetett volna értesülni.

„Olyan hír egyébként, amelyre vonatkozó adat kizárólag az ügyészség birtokában van, egyetlen médiumban sem jelent meg. A sajtóban megjelent információk egy részéről pedig nincs az ügyészségnek tudomása”
– írja levelében. Ezután telefonon is megkérdeztük Nagy Andreát, hogy mi az ügyészség állásfoglalása a Magyar Nemzetben megjelent hírrel kapcsolatban, amely szerint Gyurcsány Ferencnek és Mesterházy Attilának is tudomása lehet Simon millióiról. A szóvivő válasza:
„a nyomozásra való tekintettél nem hoznának példákat a téves értesülésekre, de ha a helyzet engedi, ezekről tájékoztatást fognak adni”.
A főügyészség arra a kérdésre, hogy tesz-e jogi lépéseket amiatt, hogy a hivatalt nevezik meg forrásként a médiában, Nagy azt válaszolta: „Az ügyészség minden körülményre kiterjedően a szükséges és törvényes lépéseket megteszi, és ennek eredményéről – a jogszabályi keretek között – tájékoztatni fogja a közvéleményt”.


Zárkaügynök

Zárkaügynökről és egy jelenleg zajló nyomozásról kiszivárgott információról ír a Magyar Nemzet a Simon-ügyben. A VS.hu bűnügyi forrásai szerint a legkevésbé valószínű forgatókönyv, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal – vagyis a titkosszolgálat – egy fedésben dolgozó emberét záratta volna az egykori szocialista számlatulajdonos mellé. Ugyanakkor több módja is van annak, hogy Simont – akarata ellenére – lehallgassák:
  1. A legkézenfekvőbb a telefonos lehallgatás. Az előzetesben ülő Simon Gábor ugyanis hetente háromszor tíz percet telefonálhat – a büntetés-végrehajtás (bv.) telefonján. Hogy a politikus kihasználhatja-e a tízperceit, arról esetében az ügyészség dönt. A tarifa magasabb (a biztonsági előírások miatt), a rendszer pedig zárt és a hívásokat a bv. ellenőrizheti.
  2. Tény, hogy Simon többszemélyes zárkában van, ezért egy ügybuzgó zárkatárs is elég, aki kicsit beszélteti a politikust, majd jelenti az őrségnek az elhangzottakat. Kérdés, hogy a politikus mennyire merült el a részletekben a „te miért vagy itt” kérdésre.
  3. Vannak fogvatartottak, akiket biztonsági szempontból kicsit erőteljesebb megfigyelés alatt tartanak. A hazai börtönökben ugyanakkor nincs lehallgatott cella, csak bekamerázott. Ide olyanok kerülnek, akiknél attól tartanak, kárt tesznek magukban.
  4. Simon levelet is küldhet hozzátartozóinak, melyet elolvashatnak a börtön biztonsági tisztjei. Annak azonban kevés a valószínűsége, hogy Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc esetleges szerepéről a választások előtti hetekben írna bárkinek is. Egyedül az ügyvédjével folytatott levelezése-telefonálása az, amelyet a bv. sem ellenőrizhet.
A Magyar Nemzet értesüléseivel kapcsolatban természetesen megkerestük az Alkotmányvédelmi Hivatalt, ám onnan egyelőre nem érkezett válasz, Simon Gábor ügyvédje pedig visszahívást ígért.