Hofkirchen, 262: vízállást jelentünk

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor / MTI / H. Szabó Sándor

-

Lelőjük a poént, semmi érdekes nincs a Dunán. Átlagos nap. Még azt se kellett bemondani, hogy hajóvonták találkozása tilos. Holnap viszont már áradhat a vízgyűjtő területeken.


2007. június 1. fekete nap a vízállásjelentés rajongói számára. A hajósok azóta nem tudják meghallgatni a Petőfi rádióban az aktuális értékeket, a mit sem sejtő rádióhallgató pedig nem merenghet azon, hogy mi lehet Hofkirchenben a 262 centi víz mellett. Az Országos Vízjelző Szolgálat 2014-ben megújult honlapjára minden nap feltöltik az aktuális jelentést, így nem a sokkal részletesebb teljes vízügyi adatokból kell kimazsolázni mindent. Ennek örömére, és mert a meteorológia szerint amúgy esős, pocsék idő lesz, ma jelentünk.A következő napokban jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami miatt a Duna mellékfolyóin áradás várható - adta hírül az Országos Vízügyi főigazgatóság. A Rábán Szentgotthárd térségében és a Murán 54,8 kilométer töltésen elsőfokú készültség van, Körmend térségében másodfokú készültség van. A következő két napban a Rába vízrendszerén, a Traun, az Ennsen, a Vágon, a Zalán és a Mura vízgyűjtőin is jelentős csapadék várható. A Tisza vízgyűjtőjén a Bodrog, a Sajó és a Hernád vízrendszerében várnak nagyobb csapadékot. A Duna vízszintje is emelkedni fog, de Budapesten nem várható a következő két hétben a rakpartok elöntése.

A tegnapi vízállás ma!

A Hydroinfo honlapon nem csak a legújabb vízállásjelentést lehet megtalálni, a rádiós híreknek is állítottak egy kis szobrot. Be van szkennelve egy hetvenes évekbeli áradós, egy nyolcvanasokbeli apadós, és egy egészen remek eseménytelen nap a kilencvenes évek közepéről. Egyiken-másikon még az is látszik, hogyan pipálgatta ki a bemondó azokat a városokat, amelyeket már mondott. A saját felvételünknek legalább háromszor kellett nekifutni mindenféle bakik miatt, így tökéletesen értjük a pipálós módszert.
A nap folyamán várható időjárásról, a csütörtöki előrejelzésről és az árvízvédelmi készültségről ezt a cikkünket elolvasva tájékozódhat részletesen.