Hoffmann Rózsa: a két tankönyv az nem kettő

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Balog Zoltán vasárnap nyújtotta be a törvényjavaslatot, majd azt kivételes sürgős tárgyalás után kedden el is fogadták. Ezután évfolyamonként és tantárgyanként csupán két könyvből lehet majd választani. Az Együtt-PM arra kéri Áder Jánost, hogy vétózza meg a törvényjavaslatot. Közben Hoffmann Rózsa kijelentette: a két tankönyv nem kettőt jelent, hanem sokkal többet.


Államosították a tankönyvellátást

236 igen szavazattal, 73 nem ellenében és 2 tartózkodással fogadták el kedden a tankönyvellátás államosításáról szóló törvényjavaslatot, melyet az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán vasárnap nyújtott be. Az előterjesztésre az ellenzéki frakciók mondtak nemet, továbbá a fideszesek közül az oktatási bizottságot vezető Pokorni Zoltán, illetve Bencsik János. A jogszabály szerint 2013. szeptember 1-jétől az állam felmenő rendszerben biztosítja az ingyenes tankönyvellátást az általános iskolákban. A használható tankönyvekről tankönyvjegyzéket kell vezetni, és évfolyamonként és tantárgyanként a jegyzékben szereplő két tankönyvből lehet csak majd választani. Így a jövő év január elsején hatályba lépő változtatásokkal jogi értelemben megszűnik a piaci elvekre épülő tankönyvellátás. A tankönyvfejlesztésért és -kiadásért állami szerv felel majd, a megrendelés, a beszerzés és az iskolákba való eljuttatás pedig a könyvtárellátó feladata lesz. Balog javaslatának indoklása szerint azért volt a változtatásokra szükség, mert a jelenlegi tankönyvpiaci rend „nem az állami felelősségvállalás és közfeladat-ellátás elveire építkezett”, hanem csak a minél nagyobb profit megszerzésére törekedett.


Az Együtt-PM Áderhez fordult, a kiadók perelnek

Arra kéri az Együtt-PM szövetség a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a kedden elfogadott törvényjavaslatot. Szelényi Zsuzsanna szerint „okkal tartanak attól, hogy a kormányzat egy hatalmas piacot akar politikai szempontok alapján kiválasztott vállalkozók kezére juttatni”. Az Együtt-PM politikusa közleményében kijelentette: „nem akarjuk azt, hogy a gyermekeinket újra az állam egyentankönyveiből tanítsák az államosított tanárok”. Mint azt már a VS.hu is megírta, Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke a Magyar Nemzetnek már a törvény elfogadása előtt azt nyilatkozta, hogy ha a jogszabály ebben a formában megy át, a kiadók perre mennek.

Hoffmann: a kettő több mint kettő

„A két tankönyv nem kettőt jelent, hanem sokkal többet” – jelentette ki Hoffmann Rózsa, aki szerint az új rendszerben akár nőhet is a tankönyvek száma egy-egy évfolyam és tantárgy esetében. Keddi sajtótájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár elmondta: a törvény tantárgyanként, modulonként, iskolatípusonként, valamint az iskolák kerettanterveikként korlátozta a tankönyvek számát kettőre. Hoffmann szerint a tankönyvek száma így nőhet is, mert lehet, hogy magyar irodalom nyolcadik osztályban nem öt-, hanem tízféle tankönyv is lesz a jövőben. Megjegyezte: egy osztályban eddig is 25-30 diák volt ugyan, mégis csupán egy tankönyvet használtak osztályonként a pedagógusok. Hoffmann szerint a tanároknak ezután is meglesz a szabadságuk, hogy segédeszközöket alkalmazzanak vagy ajánljanak a tanulóknak. Beszélt arról is, hogy a korábbi rendszerben nem volt egységes központi szabályozás, így a tankönyvek vették át a tartalmi szabályozás szerepét. Hoffmann úgy véli, az új rendszer már „nem indokolja, hogy a kötelezően választandó kerettantervekhez egyenként igen nagy tankönyvválaszték tartozzon”. Mint mondta, a törvénnyel a szülőknek és a családoknak szerettek volna kedvezni, mivel szerinte „a kisebb választék a tankönyvek olcsóbbá válását eredményezi”. Hoffmann szerint mivel felmenő rendszerben vezetik be az új tankönyvellátást, ezért az jövő évben az csak az elsősöket, másodikosokat, ötödikeseket, hatodikosokat, kilencedikeseket és tizedikeseket érinti majd.