Újabb Gripen-baj: katapultálással egybekötött kényszerleszállás

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

HÁTTÉR

Meg nem nevezett helyen kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a pilóta katapultált – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.


A HM azt írta: június 10-én a Magyar Honvédség egyik JAS-39 C Gripen típusú repülőgépén a felszállás után a repülést veszélyeztető műszaki hiba lépett fel, ennek következtében a pilóta megfelelő biztosítás mellett 10 óra 52 perckor kényszerleszállást hajtott végre, miközben katapultált. A pilóta eszméleténél van, orvosok vizsgálják – áll a közleményben.

Az MTI által kiadott fényképeken az látszik, hogy a gép a hasán fekszik a kifutópálya betonján, ami arra utal, hogy a futóművével lehetett probléma – nem nyílt ki vagy nem rögzült a nyitás után. A pilóta a jelek szerint „hasra tette” a gépet, és az utolsó pillanatban katapultált.

A Honvédelmi Minisztérium arról egyelőre nem tájékoztatott, mi lett a géppel, de közölte, az esetről délben sajtótájékoztatót tart Budapesten.

A szoljon.hu megyei lap úgy tudja, az eset a kecskeméti légibázison történt.


A hazai Gripen-flotta

Május 19-én a magyar Gripen-flotta egyik kiképzőgépe tört össze egy csehországi gyakorlaton. Két pilótája sikeresen katapultált. A baleset okát még vizsgálják, legutóbb cseh szakértők azt állították, hogy nem műszaki hiba történt.

A honvédségnek eredetileg összesen 14 Gripenje volt, ebből 2 kétüléses kiképzőgép, ezek egyikével történt a csehországi baleset. Most – mivel a mai balesetnél egy pilótáról írt a HM – minden bizonnyal a 12 együléses harci gép egyikével hajtottak végre kényszerleszállást.