Hivatalosan orosz is lett Steven Seagal

Fotó: AFP / ALEXEI NIKOLSKY

-

Orosz és mongol felmenői is vannak az akciófilmek hősének.


Jó barátjától, Vlagyimir Putyin orosz elnöktől vehette át orosz állampolgárságát Steven Seagal. Az egykori amerikai filmcsillag korábban nyíltan támogatta a Krím elcsatolását.

A 64 éves Steven Seagal büszke rá, hogy oroszországi és mongol felmenőkkel is rendelkezik. Apai nagyapja sajtóhírek szerint Minszkben született Nátán Zigelman néven, és az ő nevét vette fel angolosítva a színész. A Kaliforniában élő volt hollywoodi akcióhős gyakran jár Oroszországban, és szeptemberben kijelentette: szeretné felvenni az orosz állampolgárságot, hogy még több időt tölthessen helyi barátaival.

Nem kellett sokat várnia, Vlagyimir Putyin csütörtökön át is adta neki az állampolgárságot igazoló okiratot. A gyors intézkedést azzal indokolta a Kreml, hogy az amerikai sztár törekedett az állampolgárság megszerzéséért, emellett meleg érzéseket táplál Oroszország iránt.

Steven Seagal 2016 januárja óta szerb állampolgár is. A BuzzFeed szerint az orosz elnök a G8 csoport 2013-as csúcstalálkozóján felvetette Barack Obama amerikai elnöknek, hogy a színész-harcmester legyen Oroszország tiszteletbeli konzulja Kaliforniában, de a terv nem valósult meg.

Puytin korábban más hírességeknek is adományozott orosz állampolgárságot, például Gerard Depardieu francia színésznek és Roy Jones Jr. amerikai volt profi ökölvívó-világbajnoknak. Mindketten támogatták a Krím orosz annexióját.