Hivatalosan nincs Fidesz-kérdés az Európai Néppártban

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Budapesten ülésezik a Fidesz európai pártcsaládjának EP-frakciója, de a magyar kormánypárt helyzete állítólag nem került szóba, az esetleges kizárás pedig egyelőre fel sem merült. Persze van olyan képviselő, aki szerint „rövid távon is lehetnek következményei”, ha Orbán Viktor tovább viszi a populista politikát. A kormányfő a héten Berlinből kapott figyelmeztetést.


A berlini magyar nagykövetségről is érkezett egy feljegyzés a héten a magyar kormányhoz a német kormányszóvivő nyilatkozatáról, amelyben Steffen Seibert „óvta Magyarországot a halálbüntetés újbóli bevezetésétől” – értesült a VS.hu. Úgy tudjuk, ennek az üzenetnek (amely kormányzati kommunikáció befolyásos alakítóihoz is eljutott) nem kis szerepe volt abban, hogy másnap Orbán Viktor egy Helmut Kohl tiszteletére szervezett budapesti konferencián arról beszélt, hogy nem kívánja bevezetni a halálbüntetést. Pedig korábban éppen ő volt, aki felvetette a kérdést, és még egy hete, Székesfehérváron is azt mondta a VS.hu kérdésére, hogy „még tíz év múlva is vitatkozni fogunk erről”.

A berlini jelzés azonban egyértelmű volt, lépett is a kormány. Hasonlótól viszont nem kellett tartania a kormányfőnek a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén, amely csütörtökön és pénteken Budapesten zajlik. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője arra a kérdésünkre, hogy szóba került-e a Fidesz helyzete az EPP frakcióülésén, azt válaszolta: „folyamatos a dialógus Orbán Viktorral, és nagyon sok mindenről tárgyalunk egymással”. A frakcióvezető korábban munkareggelin találkozott a miniszterelnökkel, amely után közös nyilatkozatot sajtótájékoztatót tartottak, ezen Weber megköszönte Orbánnak, hogy


tisztázta a halálbüntetés ügyét,

a miniszterelnök pedig megismételte, hogy az ellentétes lenne az EU alapértékeivel, így nem lehet bevezetni.

Manfred Weber kitért további kérdéseink elől, és elhárította megkeresésünket Frank Engel luxemburgi EP-képviselő is, aki a legélesebben bírálta Orbán Viktort és a Fideszt az EPP-ből azon az európai parlamenti vitán, amelyen a halálbüntetés és a bevándorlókkal kapcsolatos nemzeti konzultáció volt a téma az európai szocdemek és liberálisok kezdeményezésére.


Manfred Weber a VS.hu-nak: Folyamatos a konzultáció Orbánnal


Összetart a pártcsalád

A többi, általunk megkérdezett EP-képviselő is azt mondta, nem került szóba a Fidesz helyzete az EPP-ben, sem a halálbüntetés, sem a bevándorlás ügye. „Tartjuk magunkat a hivatalos napirendhez, semmi másról nem volt, nem lesz szó” – mondta egyikük (az ülés témája egyébként az adó- és az ifjúságpolitika). Igaz, volt olyan, aki értetlenségét fejezte ki a halálbüntetéssel kapcsolatban, mondván „egyszerűen nem értettem a logikát Orbán lépése mögött, tisztában lehetett vele, hogy egy soha senki, egy percig nem fogja tolerálni, így hamar kénytelen lesz visszakozni, amit most meg is tett”.


Egy olyan véleményt hallottunk, hogy a Fidesz és Orbán Viktor körül „egyre jobban fogy a levegő, és ha nem változtatnak gyorsan, és látványosan a politikájukon, akkor ennek hamar következményei is lehetnek az EPP-n belül, mert egyre kevesebben támogatják őket”. Az európai parlamenti matematika egyébként a Fidesz oldalán áll: a 12 magyar fideszes EP-képviselő a többi, határon túli magyar EPP-taggal egyelőre bőven elég súlyt ad a pártnak ahhoz, hogy ne merüljön fel komolyan az esetleges kizárásuk. Egy másik néppárti forrásunk pedig egyszerűen csak úgy fogalmazott: távol áll a valóságtól, hogy a Fidesz körül minden rendben lenne és egyértelműen pozitív a magyar kormányfő megítélése, de komolyabb konzekvenciák egyelőre valóban nem merültek fel.

Főleg, hogy az európai pártpolitikában egyébként is illik megvédeni egy adott pártcsalád tagjait. Így az Európai Szocialisták Pártja (PES) tagjai természetesen folyamatosan bírálják az EPP-t a Fidesz miatt, de ugyanez megtörtént már fordítva is a PES és a román kormányfő, Victor Ponta, vagy korábban a szlovák miniszterelnök, Robert Fico esetében a Néppárt részéről, akkor természetesen az európai szocialisták zártak össze. Ráadásul a legújabb osztrák fejlemények miatt a PES-nek igazán nincs oka büszkélkedni, Burgenland tartományban ugyanis a helyi szocdemek éppen a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal lépnek koalícióra.


Agarak előtt futó nyúl

Teljesen más a helyzet a bevándorlás ügyében, itt ugyanis komoly szövetségesekre számíthat Orbán, hiszen az Európai Bizottság eredeti javaslatával, egyfajta kvótarendszer bevezetéséről egy sor tagállam vezetése nem ért egyet. A VS.hu-nak budapesti diplomáciai források és az EPP-ülés több résztvevője is arról beszélt, egyre nagyobb az aggodalom a nagy tagállamok vezetésében is a menekülthullám miatt, miközben nagyjából senki nem szeretne többet költeni a kérdés rendezésére, mint eddig.

Egy néppárti EP-képviselő egyenesen úgy fogalmazott a VS.hu-nak: még ha valóban politikai okokból hazájukat elhagyókat, az életüket mentőket fogadná be az Unió, a kisebb tagállamoknak, mint Magyarországnak ez is hamar kezelhetetlen létszámú embert jelentene. Ebben a hangulatban termékeny talajra hullhatnak a radikális magyar elképzelések.

Egy diplomáciai forrásunk egyenesen az agarak előtt futtatott nyúlhoz hasonlította a magyar kormányfőt, akit előbb-utóbb egymással versengve követnek a nagyok. Amikor a hasonlattal az EPP-frakcióülés egyik német résztvevőjét szembesítettük, az illető talányosan csak annyit mondott, hogy


az ebben a szép, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe a saját vérmérséklete szerint.

Az európai politikai széljárás is a Fidesz kezére látszik játszani. David Cameron, frissen újraválasztott brit konzervatív kormányfő kormányprogramja részévé tette a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazás megtartását, több elemző szerint erre akár már jövőre sor kerülhet. Cameron régóta elégedetlen a szerinte túlterjeszkedő uniós intézményekkel és a túlzottan az eurót használó tagállamokra szabott döntéshozatali rendszerrel, és ebben egyezik a véleménye a magyar kormányfőével.

Ráadásul az elmúlt hetekben a jelek szerint sikerült Angela Merkelt is meggyőznie arról, hogy kész akár kivezetni is országát az EU-ból. Mivel ezt a német kormány egyáltalán nem szeretné, Angela Merkel kancellár az elmúlt hetekben több nyilatkozatban – legutóbb a BBC-nek adott csütörtöki interjúban – is meglebegtette: hajlandó akár az uniós alapszerződések felülvizsgálatára is, ha ezzel Nagy-Britannia tag marad.

Cameron kívánságlistáján ugyanakkor egy olyan ügy is szerepel, amelyet Orbán Viktor semmiképpen nem támogathat: az unión belüli szabad munkaerő-áramlás korlátozásának lehetősége. Igaz – csak, hogy a helyzet egy kicsit még érdekesebb legyen – erről egyelőre Merkel is kizárt bármiféle tárgyalást.