Hivatalosan még nem szűnt meg a Milla

Fotó: MTI/Beliczay László

Megszüntették a Millát, az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoportból létrejött szervezetet. Az egyesület több tízezer fő részvételével zajlott ellenzéki demonstrációk szervezőjeként vált ismertté. Juhász Péter, a Milla elnökségi tagja szerint azonban erről még hivatalos döntés nem született.


Több mint egy éve nem játszik mozgalmi szerepet, illetve az egyesületben már közel egy éve nem zajlik valós tevékenység - ezzel indokolták a Milla oldalán a megszüntetést. Az oldalról azóta törölték a közlést, de a Google memóriája megőrizte. „Ilyen körülmények között az  Egyesület létezése mellett nem szólnak érvek,  így a 2014. március 29-én közgyűlés céljából megjelent tagok formális döntést ugyan nem hozhattak, de egyetértek azzal a több tag részéről már korábban többször megfogalmazott felvetéssel, hogy az Egyesületet indokolt megszüntetni” - olvasható a nyolc tag által aláírt közleményben. A Milla számos ellenzéki tüntetetés szervezője volt. Legismertebb és legnagyobb demonstrációi a Szabad sajtó útján, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél zajlottak. Ezeken 40-80 ezer ember vett részt. Komoly nemzetközi figyelmet kapott a 2011 januárjában a sajtószabadságért szervezett tüntetésük. Az Egyillióan a sajtószabadságért Facebook-csoportnak több mint 131 ezer követője volt.


Juhász Péter: nem született hivatalos döntés a Milla Egyesület megszűnéséről

Juhász Péter az egyesület elnökségi tagja - az Együtt-PM társelnöke szerint a szervezet megszűnéséről szóló hírt azon tizenkét ember egyike rakta fel az egyesület honlapjára, akinek van hozzáférése a weboldalhoz. Az egyesület megszűnését egyébként ő is támogatja, , hiszen a Milla nem végez már valódi tevékenységet, ám az erről szóló döntés később, közgyűlésen születhet meg. A megszűnésről szóló bejelentés azért sem hiteles, mert csupán hat vagy nyolc ember beszélgetése alapján készült, miközben a Millában mintegy háromszázan fordultak meg, és most is harminc tagot számlálnak. Vagyis ez csak hat-nyolc ember véleménye, amelyet a belső rendszeren rögzítettek, és ezt rakta ki a nyilvános felületre valaki - mondta Juhász Péter.