Hivatalosan is vége a nyugat-afrikai ebolajárványnak

Fotó: AFP / PASCAL GUYOT

-

Mindhárom érintett országban eltelt 132 nap az utolsó megbetegedések óta, így a WHO lefújta a legmagasabb fokú készültséget.


A nyugat-afrikai ebolajárvány immár nem minősül „nemzetközi horderejű közegészségügyi vészhelyzetnek” – közölte a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete, miután telefonkonferenciát tartott az úgynevezett szükséghelyzeti bizottság. A testület értékelése szerint mindhárom érintett országban megszakadt a halálos vírus terjedése: Guineában, Libériába és Sierra Leonéban is eltelt a 42 napos megfigyelési időszak, illetve a 90 napos kiterjesztett megfigyelési időszak is. Mindhárom ország végrehajtotta a WHO ajánlásait, így a bizottság azt javasolja, hogy a járvánnyal kapcsolatos utazási és kereskedelmi korlátozásokat oldják fel.


Az ebola vírusa nem tűnt el teljesen, a természetben nyilvánvalóan jelen van, és márciusban is jelentettek elszigetelt eseteket, de ezekkel már képesek megbirkózni az érintett országok, és nem fenyeget határokon átnyúló járvány. A rendkívül fertőző és gyilkos erejű – úgynevezett vérzéses lázat okozó – vírus 20 hónap alatt mintegy 11 300 embert ölt meg Nyugat-Afrikában.