Hivatalosan is Sadiq Khan London új polgármestere

Fotó: MTI/AP / Kirsty Wigglesworth

-

Sadiq Khan, a brit ellenzéki Munkáspárt jelöltje győzött a londoni polgármester-választáson. A brit fővárosnak először van muszlim vezetője.


Sadiq Khan, a brit ellenzéki Munkáspárt jelöltje győzött a csütörtökön tartott londoni polgármester-választáson. Az eredményt hivatalosan szombat hajnalban jelentették be. Khan a voksok 56,8 százalékát kapta.


Fő vetélytársa Zac Goldsmith, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje volt, akire a választók 43,2 százaléka szavazott. Khan az összesítés szerint 1,31 millió, Goldsmith nem egészen 995 ezer szavazatot gyűjtött.

A brit fővárosnak nyolc év óta először van ismét baloldali polgármestere. Sadiq Khan egyben az első muszlim a londoni városháza élén. Elődje, a konzervatív Boris Johnson két cikluson át volt polgármester, de már tavaly bejelentette, hogy nem fog indulni.
Sadiq Khan 45 éves. Pakisztáni bevándorlók gyermekeként, meglehetősen szerény körülmények között, egy tanácsi szociális bérlakásban élő nyolcgyermekes családban nevelkedett. Néhai édesapja londoni buszsofőr volt, édesanyja varrónő.

Legfőbb választási ígérete az volt, hogy 4 évre befagyasztják a londoni tömegközlekedés árait, emellett sétálóutcává alakítják a világhírű bevásárlóutcát, az Oxford Streetet, és különböző finanszírozási konstrukciók segítségével a Londonban épülő új lakások legalább 50 százalékát megfizethetővé teszik az alkalmazotti fizetésekből élők számára is.