Hivatalosan is polgárháborúnak hívjuk, ami Ukrajnában zajlik

Fotó: RIA Novosti / Andrey Stenin / RIA Novosti / Andrey Stenin

-

A dolgot a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt jelentette ki, miután a testület tagjai tájékoztatást kaptak az ukrán helyzetről. Közben az összecsapások folytatódnak Kelet-Ukrajnában.


Luhanszk megye

Oroszbarát szeparatisták az ukrán kormányerők egyik egységére támadtak, mindkét oldalról vannak áldozatok az ukrán hatóságok közlése szerint - halálos áldozatok számára nem tértek ki.

Donyeck megye

Közel ezer oroszbarát, szeparatista bányász vonult szerdán Donyeck utcáin tüntetve az általuk kikiáltott „népköztársaság” mellett, a kijevi vezetés és annak terrorellenes akciója ellen. „Kijev már nem gyakorol hatalmat fölöttünk, ezt nem fogjuk többé elfogadni” - mondta a bányászok előtt Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető, miközben a település felett az ukrán légierő harci gépei köröztek.

Ez polgárháború

A harci helyzet egyre kiterjedtebb, több régiót és egyre több lakost érint, már több civil áldozata van a cselekményeknek, egy magyar állampolgárt pedig nemrég túszul ejtettek - mondta Molnár a szerdai megbeszélésen, amin a titkosszolgálatok, a minisztériumok képviselői és Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője vettek részt.

Eltűntek

Szintén szerdán egy újabb EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) megfigyelővel is megszakadt a kapcsolat Kelet-Ukrajnában. Hétfő este óta másik négy szakembert keresnek.

A csecsenek nincsenek benne

Az észak-kaukázusi csecsen köztársaság vezetője, Ramzan Kadirov közleménye szerint szó sincs arról, hogy támogatnák az oroszbarát szeparatistákat a kijevi kormányerőkkel szemben. Kadirov azt mondta, Csecsenföld az Oroszországi Föderáció tagállama (az ország déli határán), nincs külön fegyveres ereje és ha csecsenek voltak Ukrajnában, személyes ügyben jártak ott - írta a BBC.


Megszólaltak a szirénák

A kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszkban szerdán is újra harcolnak az ukrán terrorellenes műveletben résztvevő kormányerők és az oroszbarát szeparatisták. Szemtanúk szerint legalább tízen megsebesültek mikor bombázták a várost, megszólaltak a szirénák. Más szemtanúk arról számolnak be, hogy a harcok a városon kívül zajlottak, Szlovjanszk központjában a helyzet nyugodt. Délután az Ukrán Biztonsági Tanács szeparatisták által elfoglalt épületénél lövésekről számoltak be.

Közben az ukrán kormányerők megerősítik ukrán-orosz határ védelmét, hogy megakadályozzák az Oroszországból érkező újabb, fegyveresekkel és lőszerrel teli teherautók bejutását. A NATO arról számolt be, hogy még mindig orosz katonák tízezrei vannak a határ térségében.

Hétfő volt az egyik legvéresebb nap, mióta a szakadárok keleti területeket szereztek meg. Ők arról számoltak be, közel száz harcos meghalt mikor a donyecki repülőteret akarták elfoglalni - ezt közben a kormányerők visszafoglalták, vadászgépeket is bevetettek.

Az új elnök (a hétvégén zajlott ukrán választásokról bővebben itt írtunk), Petro Porosenko szerdán a német Bildnek azt mondta: többé nem engedik, hogy a terroristák túszul ejtsenek embereket és megöljék őket. Porosenko elmondása alapján a terrorellenes művelet csak most kezdődik igazán. Vitalij Klicsko, egykori ökölvívó, az Udar párt vezetője is beszélt a lapnak. Szerinte anyagi támogatásra lenne szüksége az ukrán seregnek, mivel


a katonáknak még rendes golyóállómellényük sincs.

A terrorellenes művelet szóvivője is beszélt

Vladiszlav Szeleznyov szerdán azt mondta, hogy Szlovjanszkban az éjjel az ukrán biztonsági erőknek sikerült működésképtelenné tenniük a szakadárok Nona önjáró tüzérségi rendszerét (ezt korábban az ukrán hadseregtől zsákmányolták). Korábban arról volt szó, hogy a szakadárok lakónegyedeket lőttek az aknavetővel.

Szeleznyov arról is beszélt, hogy előző nap a szeparatisták az általuk megszállt lakóházakból folyamatosan lőtték az ukrán erők állásait a Donyeck megyei településen. A szóvivő arról is hallott, hogy a terroristák Szlovjanszkban feltehetően kénsavval teli tartályokkal aknázták alá a város egyes pontjait - ezt az információt még ellenőrzik.