Hivatalosan is összeállt Horváth Andrásék korrupcióellenes szövetsége

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Horváth András, Vágó Gábor, Hadházy Ákos és Karancsi István vezetésével létrejött a Korrupcióellenes Szövetség (KElleSZ). Egyesületként akarnak működni, kedden szándéknyilatkozatot írtak alá.


Megalakult a Korrupcióellenes Szövetség (KElleSZ)– jelentette be ma az Arena Corner Étteremben Horváth András, Hadházy Ákos, Vágó Gábor és Vancsura István. Az egykori NAV-munkatárs által vezetett szövetség a jövőben egyesületként, „politikamentes civil szerveződésként” kíván működni, és célja többek között az lesz, hogy a korrupcióval kapcsolatos állampolgári bejelentéseket becsatornázza, azokat a nyilvánosság elé vigye.


A mai sajtótájékoztatót, melyen a szándéknyilatkozatot írták alá a felek, Horváth rögtön magyarázkodással kezdte: mint mondta, a kilencvenes években az olajbotrányt kirobbantó Karancsi Tibor is részt vesz a szervezet megalakításában, de késett a vonata, így a sajtótájékoztatóra nem tudott megérkezni. Helyette Vancsura István, a NAV volt főosztályvezetője volt jelen, aki Horváth Andráshoz hasonlóan szintén a NAV áfacsalásaival állt a nyilvánosság elé.

A szándéknyilatkozatot az említettek mellett aláírta Becker András (Átlátszó), Paul Tamás, Lukács András, és az egykori MSZMP-s, MDF-es politikus, Király Zoltán (aki az idei önkormányzati választáson az LMP színeiben indult).

Horváth elmondta: nem lesz érdekütközés azokkal a szervezetekkel, melyekben a KElleSZ valamely tagja részt vesz, sőt, együtt is fognak működni bizonyos ügyekben. „Megpróbáljuk feltárni az ügyek mögötti korrupciós mechanizmusokat, hogy tudjunk törvénymódosítási javaslatokat beadni. Komplex szemléletben gondolkozunk” – fejtette ki Horváth, aki kikérte magának, hogy ne lennének konkrétumok az általuk feltárt ügyek mögött. Elmondása szerint bár a kormány ezzel támadja őket, valójában „tengernyi” konkrétumról tudnak, és szerinte a zöld dossziéja is tele volt ilyen konkrétumokkal. Az egykori revizor szerint a jövőt is veszélyezteti a korrupció mértéke, és összefüggés van a szegénység és a korrupció mértéke között.A szekszárdi trafikügyet tavaly kirobbantó egykori fideszes Hadházy Ákos azt mondta, az Öveges-program tanterem-felújításai nagy mértékű korrupciót mutatnak. Elmondása szerint megdöbbent, amikor a szekszárdi polgármesteri hivatalban látta a beadott pályázatokat, és talált több olyan borítékot, melyet egymástól különböző cégek írtak, de ugyanazzal a kézírással és tipográfiával. „A borítékok egy része ki sem volt bontva, pedig megvolt a bontási jegyzőkönyv” – tette hozzá, és be is mutatott képeket ezekről a borítékokról. Hadházy szerint hivatali köztisztviselők tudtával történnek ilyen csalások, miközben ezek a dolgozók „gyakran zsarolás áldozatai”, és valójában nem vennének részt ilyesmiben. Szerinte a KElleSZ célja többek között, hogy kiállásra buzdítsa ezeket a köztisztviselőket is.Vancsura arról beszélt a sajtótájékoztatón: a társadalom szemében egyes adóhatósági vezetők morálisan és szakmailag is megbuktak, és fontos lenne, hogy a NAV-ot átvizsgálja egy független bíróság, az érintett vezetők pedig lemondjanak. A volt adóhatósági munkatárs kijelentette továbbá: 2010 előtt jogszabályban rögzítve voltak az adóhatósági vezető számára szigorú szakmai kritériumok, és követeli ezek visszaállítását.

A volt LMP-s parlamenti képviselő, Vágó Gábor bejelentette: az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért Facebook-csoport december negyedikére korrupcióellenes tüntetést szervez, melyre azt várják, hogy több tízezren menjenek el. Mint mondta, segítenek majd a jogi útvesztőben eligazodni azoknak, akik korrupciót észlelnek, „ez a csapat segíti az ő munkájukat.”Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy mire jutottak végül az ezermilliárdos adóhatósági áfacsalás ügyében, Vágó Gábor közölte: az ügyészség tologatja a határidőket, legutóbb november 13-án kellett volna közzétenniük, mire jutottak. Mint Vágó hozzátette, petíciót nyújtanak be az Európai Parlament petíciós bizottságához, hogy rendszerszintű változások legyenek, egyébként pedig a rendőrségnél és az ügyészségnél érdeklődjünk, mire jutottak az ügyek feltárásában. Horváth pedig arról beszélt: az utóbbi időszakban „kinyílt a zöld dosszié, hála istennek nem nekem kellett kiadni belőle súlyos adatokat.” Egy másik kérdésre azzal válaszolt: lehet, hogy a nyilvánosság számára nem derült ki több minden a zöld dosszié tartalmáról, de időközben több céget is felszámoltak, és lehet, hogy ezeket össze is fogja gyűjteni.Vágó kérdésre válaszolva azt mondta: ők nem vádolnak, hanem tényeket állítanak. Mint mondta, az, hogy Vida egy korrupt rendszer irányításában vesz részt, nem vád, hanem tény.

A sajtótájékoztató végén Hadházy azt fejtegette: trafikügyben a meglévő bizonyítékok ellenére egy ügyben indítottak nyomozást, de most sajtóhírek szerint több városban is újra meghallgatták a jelölteket. Azt mondta, csalódás lenne neki, ha ez csupán az amerikai nyomás miatt történt volna.