Hivatalosan is küzdenek a globális felmelegedés ellen

Fotó: Molnár Anikó

-

A klímavédelmi megállapodást már 72 ország ratifikálta.


Hatályba lépett a párizsi megállapodás, amelynek célja, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és erőfeszítéseket tesz, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A megállapodást tavaly decemberben fogadták el. A 1,5 fok megemlítése a tengerszint emelkedésével fenyegetett szigetállamok kérése volt. Ezt több mint 100 ország, köztük az EU, valamint az USA is támogatta.

A megállapodás egyik kulcseleme a finanszírozás, amely minden országot részvételre ösztönöz, többek között a magánforrások széles körű bevonásával. Az aláírók ötévente értékelik az eredményeket.

Magyarország az EU 6 másik tagállamával együtt október 5-én ratifikálta a megállapodást. A hatálybalépés feltétele volt, hogy legalább 55 olyan ország ratifikálja, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki. A világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója – Kína és az Egyesült Államok – is ratifikálta a klímamegállapodást. Az EU és hat tagállamának csatlakozása után immár 72 ország részese az egyezménynek. Ezek a globális kibocsátások 56,725 százalékáért felelnek. A részletszabályokat 2020-ig dolgozták ki.