Hivatalosan is kancellárjelölt lett Angela Merkel

Fotó: MTI/EPA/DPA / GREGOR FISCHER

-

A müncheni kormányfő is támogatja.


A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségének együttes müncheni ülésén hivatalosan is felkérték Angela Merkelt, hogy legyen a pártszövetség kancellárjelöltje.

A CSU elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő is támogatásáról biztosította a 2005 óta hivatalban lévő kancellárt, aki ezzel hivatalosan a pártszövetség jelöltjévé vált.


Ragaszkodik a korláthoz

Merkel már novemberben bejelentette, hogy indul az őszi parlamenti választáson, decemberben pedig a CDU kongresszusán megerősítették pártelnöki tisztségében és hivatalosan megtették kancellárjelöltnek. A menekültügyi viták miatt a bajorok eddig hivatalosan nem támogatták jelöltségét, de a hétfői ülésen a CSU elnöksége egy emberként felsorakozott mögötte.

A vasárnap kezdődött kétnapos tanácskozás után Merkel és Seehofer közösen ismerteti, hogy a pártszövetség milyen stratégiával készül a választási kampányra.

A CSU vezetője a napokban jelezte, hogy továbbra is ragaszkodik a befogadható menekültek évi 200 ezer fős felső határának bevezetéséhez. A CDU ezt elutasítja, ezért az ügyet kihagyják a közös választási programból, de szerepel majd a CSU különálló, Bajorország-terv nevű programjában. Seehofer szerint pártja a Bundestag-választás után semmilyen koalícióban nem vesz részt, ha a kormányprogramban nem rögzítik a menekültbefogadási felső határ bevezetését.