Hivatalosan is Christie a krimi királynője

Fotó: Fotó: Kozma Zsuzsi / Béla Fotós

Az olvasót rászedő Az Ackroyd gyilkosságért ítélték Agatha Christie-nek a legjobb krimiszerzőnek járó díjat. A legismertebb bűnügyiregény-író 37 éve meghalt, de még ma is őt tartják a legfontosabbnak.


Agatha Christie lett a krimiírók krimiírója, a Sherlock Holmes-történetek pedig a műfaj legjobbjai. A díjat a több mint 300 tagot számláló brit Krimiírók Társasága osztotta ki. Christie a "kemény krimi" egyik nagy öregjét, Raymond Chandlert taszította le a trónról.


Egyfelől érthető, hogy a műfaj koronázatlan királynőjét halála után is elismerik, másfelől meglepő, hogy a Krimiírók Társasága 2013-ban még mindig csak egy Agatha Christivel és egy Sherlock Holmesszal tud előrukkolni.

„(Agatha Christie) nagyon könyörületes volt azzal kapcsolatban, hogy ki miért követ el gyilkosságot. A regényeinek olvasása folyamán, amikor számunkra is világossá válik, hogy mi történt, elfoghat az az érzés, hogy ilyen körülmények között, akár mi magunk is lehettünk volna a gyilkosok” – indokolja a társaság elnöke, Lucy Santos a krimiírók döntését. Szerinte, az 1976-ban elhunyt írónő regényeiben és novelláiban mindig nagyon erős és fontos a hely szelleme, és amellett, hogy Agatha rendkívül jól ismerte a szereplőit, remekül komponálta meg a műveket. A Sherlock Holmes-történetek díjazását Santos Holmes és Watson zsenialitásával indokolta. Az olvasó könnyen azonosulhat Watsonnal, aki csodálja a detektívtársát. Míg Holmes a racionális, megvilágosodott figura, addig Watson az átlagember megtestesítője. A döntés azonban nem volt egyértelmű. Egy másik tag szerint, aki ráadásul az egyik legismertebb brit krimi könyvesbolt (Murder One) volt tulajdonosa, jobb lett volna, ha a mai, a formákkal jobban kísérletező szerzők közül választják ki a legjobbat. Többek között Thomas Harris, a Hannibál-trilógia írója, Dennis Lehane (Megszentelt életek) és George Pelecanos (Feketén-fehéren, A pokol tornácán) nevei jöhettek volna szóba. Ennek ellenére Agatha Christie munkásságát valószínűleg még 15 évig illeti meg a képzeletbeli korona, mert a társaság eggyel ezelőtti szavazása elég régen, 1998-ban volt. Akkor Raymond Chandlert, az alkoholtól inspirálódó írót és forgatókönyv-írót választották meg a krimi mesterének.

Más is ölt már Christie óta

A VS szerkesztősége bátrabban választott volna a mai szerzők közül. Szerintünk az egyik mai legjobb kortárs krimi író, a norvég Jo Nesbø, aki az iszákos nyomozó, Harry Hole történeteiről lett ismert. A Washington Post az új Stieg Larssonként emlegeti a regényeit a társadalmi problémák közé ágyazó Nesbøt. Másik favoritunk legnépszerűbb a kémregényíró, John le Carré, aki  a brit elhárításnál és a  James Bond-filmekből ismert MI6-nél szerzett tapasztalatai miatt hitelesen festi meg a kémek világát. Regényeit, korábbi munkája miatt egy ideig álnéven kellett írnia. Leghíresebb művei: A kém, aki bejött a hidegről és a Suszter, szabó, baka, kém (amelynek az adaptációját Magyarországon forgatták).