Hivatalos: tényleg rákkeltő a szalonna, a kolbász és társaik

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A tudományban és a közéletben régóta zajlott erről a vita, amelyre most minden súlyával igyekszik pontot tenni az Egészségügyi Világszervezet. Nem mondja, hogy tilos ilyesmit enni, de mértékletességre int.


Napi 50 gramm vörös húsból (marha, disznó, birka és kecske) készült, feldolgozott termék (például a kolbász, szalonna, sonka), például két szelet szalonna 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében a BBC szerint. A dokumentumról szóló előzetes értesülések – melyeket pár napja már ismertettünk – helytállónak bizonyultak.

Magukról a vörös húsokról a jelentés azt mondja, valószínűleg azok is rákkeltőek, de erre csak korlátozott bizonyítékok vannak. A WHO ugyanakkor közölte, hogy a húsfogyasztás egyúttal egészséges is.

A vörös húsból készült feldolgozott termékek esetében a feldolgozás módja – a füstölés, a kezelés, a só és tartósítószerek hozzáadása – növeli a rák kockázatát. A WHO erre a következtetésre nemzetközi rákkutató intézete (International Agency for Research on Cancer) tanácsa alapján jutott. Ez a tanács pedig az elérhető legjobb kutatási eredményeket értékelve született.


Egy bizonyítottan rákkeltő termék hazai ünnepe, a csabai kolbászfesztivál, és az egyik illusztris résztvevő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter


A vörös húsból készült feldolgozott termékek az új WHO-besorolás alapján legalább olyan eséllyel okoznak rákot, mint a plutónium vagy az alkohol. Mindenesetre azt továbbra sem tudni, mennyire biztosan okoznak daganatos betegséget, vagyis nem lehet azt mondani, hogy egy szalonnás szendvics ugyanolyan káros, mint a dohányzás. (A becslések szerint a világban évente 34 ezer haláleset tulajdonítható a túlzott vöröshústermék-fogyasztásnak, míg a dohányzás okozta rákba egymillióan, az alkohol okozta daganatos megbetegedésekbe pedig 600 ezren halnak bele.)

„Kicsi az esélye, hogy valakinél az ilyen hústermékek fogyasztásától rákja lesz, de minél többet eszik ezekből, ennek kockázata nő” – magyarázta Kurt Straif, a WHO egyik munkatársa a BBC-nek.

A vörös hús fontos táplálék, és fő forrása a B12 vitaminnak, illetve az olyan nyomelemeknek, mint a vas és a cink. A WHO ezért nem mondja azt, hogy hagyjunk fel a vörös húsból készült dolgok fogyasztásával, hanem mértékletességre int.