Rogán Antal miniszter lesz

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Benyújtották a parlamentnek az Orbán Viktor, Lázár János és Rogán Antal közt létrejött megállapodást hivatalossá tevő törvénymódosítást. A Miniszterelnökség leértékelődik kissé, létrejön viszont egy újabb minisztérium.


„Miniszterelnöki Kabinetiroda, mint elsősorban általános politikai koordinációt ellátó minisztérium” – ezt a meghatározást kapja a kormány új, Rogán Antal eddigi Fidesz-frakcióvezetőnek szánt részlege. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását kedden nyújtotta be a parlamentnek Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Eddig pont Lázár, illetve a Miniszterelnökség feladata volt a kormányzati koordináció, de az új felállásban ezt „az állam tevékenységének kormányzati, valamint a kormány társadalompolitikai tevékenységének összehangolását ellátó minisztériumra” cserélik. Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy a Miniszterelnökségnek jobbára végrehajtó szerepet szánnak, míg a politikai tervezés Rogán feladata lesz.

A törvénymódosításból az olvasható ki, hogy Lázár és Rogán elvileg egyenrangú lesz, hiszen mindketten miniszteri rangot viselnek majd. Utóbbi hivatalos megnevezése: kabinetfőnök, illetve „általános politikai koordinációért felelős miniszter”. Ugyanakkor Rogán kezébe kerülnek „a miniszterelnök körüli szervezési feladatok”, vagyis valószínűleg ő dönti el, mikor, ki beszélhet közvetlenül a kormányfővel.

Rogán Antal, a törvényjavaslat beterjesztése után azt mondta az MTI-nek, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem egy szakminisztérium, hanem a kormányfő munkáját segítő kormányzati szerv, "elsődleges dolga az, amit a miniszterelnök feladatként meghatároz." A politikus szerint a kormányzati munka politikai koordinációjához szerinte hozzátartozik a kommunikáció koordinációja is.

Rogán miniszterré történő kinevezése azt jelenti, hogy Lázár Jánosnak sikerült érvényesítenie az akaratát. Lázár korábban nehezményezte: Rogán a kormányfő kabinetfőnökeként úgy jönne be a Miniszterelnökségre, hogy nem világosak a két politikus közötti felelősségi viszonyok. A Miniszterelnökséget vezető miniszter el akarta kerülni az olyan helyzeteket, hogy a politikai irányvonalról Rogán dönt, ezek miatt viszont Lázárt interpellálná az ellenzék az Országgyűlésben. A politikust ez annyira zavarta, hogy még a lehetséges lemondásást is belengette.

Lázár azért lobbizott, hogy Rogán és a stábja hivatalosan ne az általa vezetett Miniszterelnökség alá tartozzon. A külön minisztérium létrehozásával úgy tűnik, teljesült ez az óhaja. Arról azonban nem tudni, hogy a miniszterelnök ezt a kérését hogyan fogadta, mit szólt hozzá, hogy Lázár a lehetséges lemondását is kilátásba helyezte.