Hivatalba lépett az új olasz államfő

Fotó: MTI/MTVA / Giuseppe Lami

-

Letette a hivatali esküt Sergio Mattarella új olasz köztársasági elnök kedden Rómában. A 74 éves szicíliai alkotmánybíró hét évre vette át az államfői hivatalt a 89 évesen januárban leköszönt Giorgio Napolitanótól.


A parlament egésze előtt elmondott beiktatási beszédében Mattarella a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem fokozását ígérte, és azt kérte a lakosságtól, hogy támogassák az országban kezdett gazdasági és a intézményes reformokat. Riasztónak nevezte, hogy a hagyományos dél-olasz maffia immár északi nagyvárosokban terjeszkedik. A korrupciót tűrhetetlennek bélyegezte, és úgy fogalmazott, ez a jelenség a lakosságot fosztja meg pénzügyi forrásaitól, felborítja a piaci szabályokat, és mindezzel a becsületes és tehetséges embereket bünteti. Szót emelt a gazdasági növekedés ösztönzése, a konszolidáció, a munkanélküliség csökkentése és a szociális igazságosság érdekében.

„Olaszországnak vissza kell találnia a remény útjára” – fogalmazott, és arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági nehézségek a nemzeti egységet is fenyegetik.


Ki is az a Mattarella?

Mattarella 2011 óta volt az alkotmánybíróság tagja. Fivérét, Piersantit, Szicília tartományi elnökét 1980-ban meggyilkolta a Cosa Nostra maffiaszervezet. Sergio Mattarella ezután kezdett politizálni, előtte egyetemi oktatóként tevékenykedett. 1983-2008 között a Kereszténydemokrata Párt (DC), az Olasz Néppárt (PPI) és a szintén kereszténydemokrata Margherita parlamenti képviselője volt. 1987-1989 között a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter volt, 1989-1990-ben oktatási miniszter az akkori kereszténydemokrata kormányokban. 1998-1999 között miniszterelnök-helyettes, 1999-2001 között védelmi miniszter volt a balközép D'Alema-kormányokban.


Sergio Mattarella neve az általa kidolgozott olasz választási törvényről (mattarellum) is ismert. Most is legfontosabb törekvései közé sorolta a választójogi reformot, amely fogalmazása szerint a politikai stabilitást fogja erősíteni.


Mattarella 1948 óta a 12. olasz köztársasági elnök. A posztra Matteo Renzi, a balközép kormány miniszterelnöke jelölte, de Mattarella kedden azt hangoztatta, hogy pártoktól független, az alkotmány szellemében tevékenykedő államfő kíván lenni. Pénteken háromszor is sikertelen volt megválasztása, igaz, akkor kétharmados többségre lett volna szükség. Erről itt írtunk.


Bár Olaszországban a köztársasági elnök nagyrészt ceremoniális feladatokat lát el, belpolitikai instabilitás esetén fontos jogkörökkel rendelkezik, például feloszlathatja a parlamentet és választásokat írhat ki.