Hivatalában maradhat a brazil elnök

Fotó: / / /

-

A legfelsőbb bíróság elnöke szerint a bíróság nem oldhatja meg a politikai válságot.


A brazil legfelsőbb választási bíróság felmentette Michel Temer államfőt az illegális kampányfinanszírozás vádja alól. A vád szerint a 2014-es elnökválasztáson Dilma Rousseff akkori elnök és Temer alelnök újra jelöltették magukat, és illegálisan finanszírozták a kampányukat. Rousseffet tavaly elmozdították a hivatalából a költségvetési kassza törvénytelen kezeléséért, és Temer lett az államfő, viszont ő azóta is több hatalmas korrupciós botrány szereplője, nyomoznak ellene, és nagy a közvélemény nyomása rajta, hogy mondjon le.

A legfelsőbb választási bíróság négy napon át tárgyalta az ügyet, és végül 4:3 arányú döntéssel felmentette a Rousseff-Temer volt elnöki párost, mert nem találták eléggé meggyőzőnek a bizonyítékokat. Igaz, a bírák csütörtökön 4:3 arányban megszavazták, hogy ne használják 77 olyan ember vallomását, aki az ügyhöz kapcsolódó korrupciós per vádlottja, és vádalkut kötött. A 77 vádlott az Odebrecht nevű építőipari cégnek a vezetői, amely állítólag illegálisan pénzelte a Rousseff-Temer-kampányt.

Gilmar Mendes, a bíróság elnöke – aki Temer felmentésére szavazott, de annak idején megszavazta, hogy Rousseffet mozdítsák el a hivatalából – azt mondta: "Nem váltogathatjuk állandóan a köztársasági elnököt, még ha az emberek így is akarják." Az ország nem várhatja el a bíróságtól, hogy oldja meg a mostani politikai válságot – mondta.