HIV-vel fertőzte meg pácienseit a kambodzsai doki, 25 évet kapott érte

Fotó: NurPhoto / Narayan Maharjan

-

Emberölés és engedély nélküli orvoslás miatt, 25 év börtönbüntetésre ítélt egy 57 éves férfit a bíróság Kambodzsában. Ezenkívül fejenként 500-3000 amerikai dollár közötti kártérítést kell fizetnie annak a közel 300 embernek, akiket használt fecskendőkkel fertőzött meg a HIV-vírussal. A legfiatalabb áldozat csupán két éves.


Jem Csrint 1996 óta tevékenykedik Kambodzsa északnyugati részén, Battambang tartományában. A hatóságok egy éve vették őrizetbe, miután a körzetben jelentősen megnőtt a HIV-fertőzöttek száma. A páciensein elvégzett vérvizsgálatok eredménye szerint mintegy 290 embert fertőzött meg az immunrendszert megtámadó vírussal; a legfiatalabb 2 éves, a legidősebbek közül többen a nyolcvanas éveikben járnak. A megfertőzött páciensek közül eddig legalább tízen meghaltak.

A férfi a korábbi nyomozási eredmények szerint nem tartotta be a steril eszközök használatára vonatkozó előírásokat, a vírus terjedése nagy valószínűséggel az orvos által többször használt fecskendők számlájára írható. A rendőrség tájékoztatása szerint a szegényeknek olcsó szolgáltatásokat nyújtó orvos azt állította magáról, hogy gyógyító erővel rendelkezik.

Jem Csrin elismerte, hogy többször használt fel egyes fecskendőket, de az eljárás során tagadta, hogy szándékosan terjesztette volna az AIDS kórokozóját. Az ítélet azért is precedens értékű, mert Kambodzsa az utóbbi években nagyrészt sikeres kampányt folytatott a 90-es években rohamosan terjedő HIV-vírus ellen.
Az egészségügyi miniszter az év elején ígéretet tett arra, hogy 2020-ra felszámolják a vírus terjedését a délkelet-ázsiai országban.