Hitlert követné, és szívesen lemészároltatna 3 millió drogost

Fotó: AFP / MANMAN DEJETO

-

Az államfő szerint mindenki bűnöző, akit ő célba vesz.


Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök gyakorlatilag Adolf Hitlerhez hasonlította magát. Azt mondta, hogy a náci vezető meggyilkoltatott 3 millió zsidót, ő pedig szívesen lemészároltatna 3 millió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt. Szavai megütközést és dühöt váltottak ki több amerikai zsidó szervezetből. Valószínűleg nyomást gyakorolnak majd a washingtoni kormányra, hogy legyen szigorúbb a Fülöp-szigeteki vezetővel.

Duterte június végi hivatalba lépése után drogellenes háborút hirdetett. Azóta a rendőrök és az önbíráskodó halálbrigádok több mint 3 ezer embert öltek meg. Duterte davaói polgármesterként szintén kegyetlen hadjáratot folytatott a városban a kábítószer-kereskedők és -fogyasztók ellen.

Az elnök arról is ismert, hogy a trágárságig is elmenő Amerika-ellenes retorikát használ, és több olyan bejelentést tett, amely arra utal, hogy Egyesült Államokat nem tekinti legfontosabb szövetségesnek, és Oroszországhoz és Kínához közeledne.

Duterte a minap azt mondta: bírálói „Hitler unokatestvérének” nevezik őt. „Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek pedig...” – és közben a mondat befejezése helyett magára mutatott. Duterte szerint Hitler áldozatai ártatlanok voltak, de akiket ő célba vesz, „mind bűnözők”, és „ha sikerül tőlük megszabadulni”, akkor „megszűnik az ország gondja a droggal, megmentjük a következő generációt a pusztulástól”.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ egyik vezetője botrányosnak nevezte Duterte szavait: „Undorító megnyilvánulása miatt bocsánatot kell kérnie a holokausztáldozatoktól.” Todd Gutnick, a Rágalmazásellenes Liga kommunikációs igazgatója azt mondta: „Kábítószer-kereskedőkhöz és -használókhoz hasonlítani a holokausztáldozatokat súlyosan sértő és elítélendő. Érthetetlen, hogy miért akarja bármely vezető olyan szörnyeteg példáját követni, mint Hitler.”