Hitlerhez hasonlította Brüsszelt Boris Johnson

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

A volt londoni polgármester szerint a németek tönkreteszik a gyengébb gazdaságokat. David Cameron kormányfő és a jegybank szerint viszont kockázatos és káros lenne kilépni az EU-ból.


Az EU a Római Birodalom "aranykorának" újjáélesztéséről álmodozik, ugyanúgy, ahogy Napóleon és Hitler is - mondta Boris Johnson. London volt polgármestere - a konzervatívok Brexit-párti táborának tagja, és Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje - a The Sunday Telegraphnak.

Johnson szerint az elmúlt kétezer történelme nagyjából arról szólt, hogy különböző emberek és intézmények megpróbálták Európa egyesítésével újjáéleszteni a rómaiak idejére jellemző "béke és jólét aranykorát". "Napóleon és Hitler is ezzel próbálkozott, tragikus végeredménnyel (...) Az EU is egy erre irányuló kísérlet, más módszerekkel."

A The Sunday Telegraph kommentárja szerint jóllehet Johnson nem azt akarta mondani, hogy "a brüsszeli bürokraták" nácik, akik a hitleri birodalmat kívánnák visszahozni, de "az összehasonlítás mégis meghökkentő".

Boris Johnson szerint az euróövezet is német koncepció, amely lehetővé tette, hogy a domináns német gazdaság tönkretegye a gyengébb európai gazdaságokat. Olaszországot például, amely egykor kiemelkedő autógyártó hatalom volt, "teljesen tönkretette az euró, és ezt a németek akarták így". Szerinte az euró annak eszközévé vált, hogy a német gazdaság behozhatatlan termelékenységi előnyre tegyen szert az egész euróövezettel szemben.

Johnson kijelentését azonnal üdvözölte Nigel Farage, az EU-szkeptikus UKIP vezetője, aki azt mondta, támogatja, hogy a volt londoni polgármester legyen a következő konzervatív kormányfő - írja a BBC.


David Cameron nem támogatja a kilépést


Johnson véleményét azonban nem osztja a kormányfő. Az EU-tagság fenntartásáért kampányoló David Cameron szerint a brit gazdaság biztonsága kerülne súlyos veszélybe, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból. Aki a Brexitre voksol a júniusi népszavazáson, az egyben "kevesebb munkahelyre, alacsonyabb ütemű növekedésre, sőt potenciálisan recesszióra szavazna" - mondta Cameron.

Erről beszélt Mark Carney, a brit jegybank kormányzója is: a Bank of England előrejelzési forgatókönyvei azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a kilépéssel a brit gazdaság technikai recesszióba süllyed. Kijelentése miatt a Brexit-pártiak a menesztését követelték, hogy a jegybanki kormányzó megsértette a számára előírt politikai semlegességet.

Carney szerint azonban a Bank of England kötelessége a kockázatok feltárása és elmagyarázása. "Nem azzal enyhítjük a kockázatokat, ha nem veszünk róluk tudomást." A jegybank inflációs jelentése szerint ha a referendumon a többség arra szavaz, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, a bizonytalan gazdasági környezetben a háztartások elhalaszthatják fogyasztási kiadásaikat, a vállalati szektor késleltetheti a beruházási döntéseket, és az ezzel járó alacsonyabb munkaerő-kereslet a munkanélküliség növekedését okozhatja. A jegybank szerint ezt a font további gyengülése kísérheti.

A jegybank szerint a font tavaly november óta mért 9 százalékos gyengülésének hozzávetőleg a felét a brit EU-tagság esetleges megszűnéséhez kapcsolódó kockázatok okozták. Nagy-Britanniában június 23-án lesz népszavazás arról, kilépjenek-e az Európai Unióhoz.