Márvány Hitler-fejet találtak a gdanski Nemzeti Múzeum kertjében

-

Az elásott, de most előkerült, több mint fél méter magas, 80 kilogrammos művet a náci vezér kedvenc szobrásza, Josef Thorak készítette.


A márványfejbe szombaton akadt bele a múzeumi felújításokat végző kotrógép. A jó állapotban fennmaradt mű alapzatán látható felirat az 1942-es keltezést és Josef Thorak aláírását tartalmazza.

Az osztrák származású Thorak – Arno Breker szobrásszal együtt – Hitler kedvenc művésze volt. Neve a Goebbels és Hitler által összeállított, a harmadik birodalom legjelentősebb művészeinek neveit tartalmazó listán szerepelt. A náci vezér óriási műhelyt létesített Thorak számára, melyben a birodalom fontos épületeit díszítő monumentális szobrok készültek. Ott alkották többek között az 1936-as olimpiai játékokra a berlini stadion bokszolót ábrázoló szobrát.

A szobrászt a háború után megfosztották szerzői jogaitól, megtiltották, hogy tovább alkosson. Az 1952-ben elhunyt Thorak négy művét találták meg eddig Lengyelországban.

Lech Lopuski, a gdanski múzeum kurátora az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban úgy értékelte: a mű „kétségtelenül ideologikus, szerzője azonban nagyon jó művész, akinek nem sok műve maradt fenn”. A leletet – melynek részletesebb története egyelőre ismeretlen – a múzeum katalogizálja és megőrzi. Lehetséges, hogy később a második világháború történetét bemutató, Gdanskban épülő múzeumnak adja kölcsön.