Hitetlenkedő kalauz miatt került nagy bajba egy fiatal

-

A kalauz simán rámondta az igazolványra, hogy hamis, pedig nem volt az. A fiatal a kormányhivataltól kapott, valódi igazolványt mutogatta hiába, a rendőrségen kötött ki, ahol bilincsbe is verték.


Zsiger Ádám a diplomamentő programban vesz részt, így jogosult 90 százalékos utazási kedvezményre a lakóhelye (Szob) és a nyelvtanfolyam helyszíne (Budapest) között. A Pest Megyei Kormányhivatal állította ki az igazolást, amelyet november óta használt, ám február elején a kalauz azt mondta, az hamis, ki is állított erről egy utasleadási lapot - írja az Index. A fiúnál ez a papír megvan, a MÁV később az Index megkeresésére viszont letagadta annak létezését arra hivatkozva, hogy a kalauz „együttműködés hiányában” nem tudta kitölteni. Ádám hiába mondta, hogy az igazolvány valódi, a kalauz nem hitte el.


Miután a fiú biztos volt igazában, nem adta át a személyi igazolványát a kalauznak, hanem mondta, hogy hívjon rendőrt. Két rendőr érkezett az állomásra, velük ment be Ádám a kapitányságra, ahol aztán megbilincselték a fiút - emlékei szerint - másfél-két órára. Miután ártatlannak vallotta magát, elengedték. A fiú az eljárást kifogásolja - bár a helyszínen egy ennek ellentmondó papírt írt alá -, a Helsinki Bizottsághoz fordul.

A lap megkeresésére a rendőrség azt közölte, szabályosan jártak el, közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. A MÁV nem is vizsgálja az ügyet, mert nem kaptak írásos kifogást, másrészt szerintük nincs meg az utasleadási lap sem. Azért a fiútól 16 ezer forint pótdíjat is követelnek.

Ádám közben visszament az illetékes kormányhivatalba, ahol közölték, az utazási igazolvány eredeti, majd adtak neki egy ugyanolyat.