Hiszékeny Dezső ártatlan

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselő vesztegetés vádjával állt bíróság elé hétfőn. A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, a politikust felmentették a vád alól. Az MSZP az ítéletre reagálva lemondásra szólította fel Polt Péter legfőbb ügyészt.


Mégsem történt korrupció abban az ügyben, amelyben Hiszékeny Dezső szocialista politikust ötmillió forint kenőpénz elfogadásával vádolták – áll a Fővárosi Ítélőtábla hétfői döntésében. A másodfokú ítélet szerint már az elsőfokú bíróság sem tudta kizárni, hogy másként történtek a dolgok, mint ahogy az ügyészség állítja, nem egyértelműek a bizonyítékok. A másodrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést és egymillió forint büntetést kapott jogerősen, az eljárás adataiból viszont nem derül ki, hogy Hiszékeny Dezső tudott volna az ő cselekményéről.

A politikus az utolsó szó jogán azt mondta: amikor képviselőjelölt lett 2013-ban, már akkor is folyt ellene eljárás, de hiába vizsgálta át az Állami Számvevőszék a XIII. kerület vagyongazdálkodását, nem talált semmit. „Ez az eljárás rossz fényt vetett az ügyészségre” – mondta a volt alpolgármester.

Pártja, az MSZP is reagált a felmentő ítéletre. Azonnali lemondásra szólította fel Polt Péter legfőbb ügyészt. Az eljárás végét bukásnak nevezték, Polt Pétert pedig alkalmatlannak és politikailag elfogultnak.

Hiszékeny Dezső a vád szerint 2013-ban, még Angyalföld alpolgármestereként ötmillió forint kenőpénzt kért, hogy egy üzlet bérleti jogát egy vállalkozónak adja. A szocialista párt szerint csak a rejtett mikrofonnal felszerelt nyomozó hozta szóba a kenőpénzt, a politikus végig elutasította azt.