Hirtelen távozik az új-zélandi miniszterelnök

Forrás: Europress/AFP/Marty Melville

-

Váratlanul bejelentette lemondását hétfőn John Key új-zélandi miniszterelnök, aki nyolc évig töltötte be a tisztséget.


Korábban széles körben úgy vélekedtek, hogy a politikus indul majd a jövő évi választásokon. Ezt cáfolandó most azonban azt mondta, nem akar ugyanabba a hibába esni, mint más vezetők, akik túl sokáig maradnak a hatalomban, ehelyett akkor távozik, amikor még a csúcson van.

Nem tudott volna egy újabb, negyedik mandátumot vállalni, nem akarta volna a választókat becsapni azzal, hogy egy fél év vagy egy év után távozik – mondta. Remegő hangú beszédében hangoztatta, hogy személyes „áldozatok” késztetik a tisztség feladására, amely viselésének kárát a családja látta.

A helyi sajtó úgy értesült, felesége kérte, hogy mondjon le.

Az egykori pénzügyi szakember, aki egyebek között a neves Merril Lynch bankcsoportnál is dolgozott, a centrista Új-Zélandi Nemzeti Párt képviseletében 2008-ban került a tisztségbe, véget vetve a munkáspárti Helen Clark kormányfő kilencévi kormányzásának.

Key azt mondta, pártja választmánya december 12-én határoz az új vezetőről és a miniszterelnök személyéről. Hozzáfűzte, ő helyettesére, a pénzügyminiszter Bill Englishre adja majd le szavazatát.